Fattigdomen i Europa breder ut sig. 43 miljoner kan inte äta sig mätta varje dag. I Tyskland räcker inte lönen till för 1,3 miljoner människor utan de behöver bidrag för att klara sig.

En 77-årig pensionär skjuter sig själv utanför det grekiska parlamentet. I självmordsbrevet skriver han att han vill avsluta sitt liv på ett värdigt sätt och inte behöva rota bland sopor för att överleva.

Ett par i södra Italien hänger sig i garaget. På en lapp ber de om ursäkt för att de inte längre klarar av att leva utan jobb och inkomst.

Med dessa två berättelser inleder Röda Korset avsnittet om arbetslöshet som finns i rapporten – Think differently – som släpptes i dag, torsdag.

Organisationen som sysslar med humanitärt arbete oroar sig allt mer för hur arbetsmarknaden utvecklas i Europa.

– Den höga arbetslösheten är roten till att allt fler inte kan försörja sig. Det får allvarliga följder. I Grekland ser vi till exempel att självmorden ökade med 40 procent mellan 2010 och 2011, säger Ingela Holmertz, chef för svenska Röda Korset.

– Arbetslösheten är en tickande bomb, fortsätter hon.

En slutsats är att när många saknar arbete så ökar risken för sociala oroligheter, och genomslaget för extrema rörelser riskerar att bli större.

Frågan är också vad som kommer att hända med alla de unga som inte hittar sysselsättning. I Grekland uppgår ungdomsarbetslösheten till 60 procent. I flera andra EU-länder ligger den kring 30 procent. Även äldre har fått det tuffare. Antalet personer mellan 50 och 64 år som är utan jobb ökade från 2,8 miljoner 2008 till 4,6 miljoner 2012.

En annan trend är att lönen inte längre räcker till för att försörja sig. I Tyskland får 1,3 miljoner människor inte lönen att räcka till – utan de måste ta emot bidrag för att klara sig.

Enligt rapporten kan inte 43 miljoner människor i Europa äta sig mätta varje dag.

I Europa krymper dessutom medelklassen medan andelen som balanserar på fattigdomsgränsens ökar.

I Bulgarien är hälften av landets befolkning fattiga, enligt definitionen att fattiga är de som har en inkomst lägre än 60 procent av landets medianinkomst. I Lettland och Rumänien är det 40 procent av befolkningen medan i Sverige är andelen 14 procent.  (2011)

Samtidigt pekar Röda Korset ut Sverige, tillsammans med Rumänien, Spanien och Frankrike, som de länder där fattigdomen ökar.

Flera som jobbar för Röda Korset i Europa säger som italienaren Giorgio Bocca uttrycker det i rapporten.

– Krisen har gjort att de redan fattiga blivit ännu fattigare. De som förlorar sina jobb klarar inom en mycket kort tid inte av att betala ens för sina grundläggande behov.

Många hamnar på gatan, och i Italien har Röda Korset inrättat särskilda gatugrupper för att hjälpa hemlösa. Samtidigt som fattigdomen har ökat så har staten i Italien dragit in bidrag till mat och filtar till fattiga.

– Det är åtgärder regeringar i Europa vidtar för att komma tillrätta med sina dåliga ekonomier men vi uppmanar dem att tänka mer långsiktigt och inte göra drastiska nedskärningar, säger Ingela Holmertz.