Veckans CD: Jan Hammarlund

Jan HammarlundReleasekonserten började med att Jan Hammarlund och delar av bluegrassgruppen Spinning Jennies körde några översatta låtar av/från Carter Family. Det påminde mig om att första gången jag hörde Janne på scen (redan 1970) så framträdde han under namnet Maces Spring (countryfamiljen Carters hemby i Virginia). De förenas i kärleken till USA:s folkliga countrytradition och därför passar det bra att musiker från just Spinning Jennies kompar på Jan Hammarlunds nya CD med gamla svenska sånger: folkvisor, skillingtryck och litterära visor. Historia, liv och politik lyfts fram i t ex ”Äktenskapsgrälet”, ”Liten Karin”, ”Emigrantens avsked”, ”Kata Dahlström” och ”Smålandsvisan” – den sistnämnda en tidig svensk visa om homosexuell kärlek. Tempot har tagits ner, dels för att texterna ska nå fram men nog också för att ge plats åt Jan Hammarlunds skönsjungande folksång. Inte tänkt på det förut – men hans höga röstläge bör väl vara influerat av manliga bluegrassvokalister med ljusa röster?

Bengt Eriksson

 

Arbetet Kultur

Kommentera den här artikeln