Privata företag och ideella aktörer lämnar hemtjänsten i vissa kommuner för att de anser att ersättningen har blivit för låg för att de ska kunna erbjuda tillräckligt god kvalitet.

Konkurrensverket håller på med en pilotstudie av hemtjänsten i tre kommuner – Boden, Borås och Järfälla. I Järfälla har exempelvis flera vårdaktörer lämnat hemtjänsten i år.

Kommunernas verksamheter tycks på många håll i landet gå med förlust, samtidigt som privata företag väntas klara sig på samma peng.

– Vi tittar på ekonomin för att se om det är rimligt att det går back i kommunens egenregiverksamhet, samtidigt som privata vårdgivare lämnar. Vi ställer också frågor om hur kommunen följer upp kvaliteten, säger Per Jonsson, projektledare på Konkurrensverket.

Förlust för hemtjänst i många kommuner

• I många kommuner har kommunernas egenregiverksamhet svårt att klara sig på de belopp som betalas ut. I 69 kommuner som följt upp resultat visade 77 procent ett underskott, visar en genomgång som Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) publicerade i mitten av juni.

• SKL konstaterar även att det är stora skillnader i ersättningsnivåer mellan olika kommuner.

• När SKL viktade ersättningsbeloppen mot olika faktorer och jämförde dem med exempelvis kvalitet enligt öppna jämförelser, eller brukarundersökningar, hittades dock inga samband mellan dessa och ersättningsnivåerna. Man kunde inte heller hitta något samband mellan ersättningsbeloppen och kommunernas ekonomi, storlek eller huruvida den låg i tätort eller glesbygd. (TT)