Regeringsalliansen är ense om en utbildningsgaranti för friskoleelever. De ska kunna gå färdigt en påbörjad utbildning även om en friskola går i konkurs. Utbildningsminister Jan Björklund (FP) vill att alla friskolor ska vara med och betala till systemet.

Björklund säger till Sveriges Radios Ekot att hans tanke är att friskoleföretag ska betala ett slags försäkringspremie till kommunerna.

Han vill dock avvakta resultaten av en utredning.

Lagom till utbildningsminister Jan Björklunds och Folkpartiets dag i Visby presenterar Miljöpartiet en rapport om personalminskningar i skolan. Partiet har låtit riksdagens utredningstjänst räkna på hur många tjänster som försvunnit sedan regeringsskiftet 2006. Enligt rapporten finns det 12 600 färre pedagogiska heltidstjänster i skolan i dag. Det handlar bland annat om lärare, förskollärare, barnskötare, fritidspedagoger och studie- och yrkesvägledare.

Björklunds svar, när frågan kommer på tal, brukar vara att elevantalet minskat.

– Men det håller inte riktigt. Antalet elever har inte minskat i den takt som antalet tjänster minskat, säger MP:s skolpolitiske talesperson Jabar Amin.

Inte heller argumentet att lärartätheten ökat i grundskolan köps av språkröret Gustav Fridolin. I MP:s rapport räknas all pedagogisk personal in.

– Personalen runtomkring är jätteviktig, inte minst för att lärarna ska få mer tid att vara lärare, säger Fridolin.

Folkpartiet lade under fredagen också fram ett förslag om utökad lärlingsutbildning. Läs mer om det här.