DavidJohnssonDavid Johnsson blir i dag ny vd för arbetsgivarorganisationen Trä- och Möbelföretagen.  För honom är arbetstidsfrågorna viktiga.

– Jag vill se arbetstider som är mer anpassade till företagens kunder. Det kan handla om olika skiftformer och större möjligheter att variera veckoarbetstid, säger han.

Sedan 2005 har han varit förhandlingschef hos Trä- och möbelföretagen (TMF), och de senaste tre åren även vice vd för organisationen. TMF företräder 750 medlemsföretag med 30 000 anställda inom trä- och möbelindustrin.

I den senaste avtalsrörelsen kom TMF och LO-förbundet GS överens om att veckoarbetstiden ska kunna variera 10 procent. David Johnsson hoppas också kunna arbeta ihop den nyligen avtalade delpensionen med arbetstidsfrågan och med den avtalade arbetstidsförkortningen.

Tommy Andersson är GS andre ordförande. Han säger:

– Arbetstiden är en klassisk motsättning. Arbetsgivarna vill ha mer flexibilitet och vi håller emot och vill ha mer inflytande för våra medlemmar.

Tommy Andersson tror att David Johnsson är väl lämpad som vd för TMF. Han har erfarenhet och brinner för branschfrågorna, enligt honom. Och han lyfter särskilt fram att David Johnsson arbetar för att få mer fart på byggandet och att han värnar yrkesutbildningarna.