Foto: Adam Ihse

 

Hon är en av nöjesfältets osynliga arbetare. Hennes jobb syns bara när hon inte gör det. Då växer rabatterna vilt och ogräset tar över.

Trädgårdsmästaren Lotta Hansson står och granskar växterna runt Farfarsbilarna, en av årets nyheter för de minsta på Liseberg i Göteborg. Egentligen är det en nygammal attraktion som fått en rejäl ansiktslyftning.

Hon sätter sig på huk och hugger i den våta jorden med en liten spade för att rensa bort gamla rötter och möblera om bland vårblommorna som snart ska bytas ut mot sommarplantor. Hon vill inte bli fotograferad innan hon är helt ensam i rabatten.

– Det är en regel, säger hon. Det handlar om besökarnas integritet.

Hon är självlärd eller rättare sagt har fått med sig yrket hemifrån. Pappan var en hängiven odlare som lät henne vara med och pyssla i trädgården varje gång hon hade en ledig stund.

– Det var både avkopplande och roligt. Jag fick pröva mig fram, så frön och se hur de utvecklades.

Först efter många år i yrket gick hon en utbildning där hon fick vissa baskunskaper om bland annat jordmån, gödning och vad som växer bäst var och när.

– Jag lärde mig en del. Men allt kan man inte läsa sig till.

Snacket om gröna fingrar och att vissa människor till och med tror sig kunna kommunicera med växter tycker hon är överdrivet. Ett intresse måste man förstås ha i botten, men det räcker inte. I långa loppet handlar det om tålamod och hårt kroppsarbe­te. Annars klarar man inte av att sätta 25 000 lökar på hösten, 40 000 plantor på våren och 1 100 granar på vintern. Det är vad hon och de övriga trädgårdsarbetarna gör. De är cirka 30 personer, varav en tredjedel är årsanställda och de övriga säsongsarbetare.

I jobbet ingår att bära tunga jordsäckar och sandlådor, sätta sig på knäna i backar eller stå i obekväma arbetsställningar för att gräva, plantera och rensa bort ogräs i timmar. Dessutom måste man också ett hum om vad som faller folk i smaken, för även växter kan vara helt ute. Och göra comeback.

– Som svärmorstungan. Det finns fler, men jag har mycket svårt att lägga namn på minnet. Jag är en praktiker.

Klicka på tidslinjen för att se den i större format.

 

Fakta

Om Lotta Hansson

44 år, trädgårdsmästare på Liseberg i Göteborg.

År i yrket: 22.

Barn: En pojke på 17 år och en flicka på 13, som fått lära sig leva med hennes säsonger.

Lön: 27 000 kronor, plus 10 000 i arbetsledartillägg.

Ville bli som liten: Något kreativt, där man skapar med händerna, som att sy, snickra eller måla.

Sämsta med jobbet: Tunga sandlådor, jordsäckar och obekväma arbetsställningar som orsakar besvär i rygg och knäna efter några år.

Bästa med jobbet: Känslan av att skapa, göra det fint, se det växa från frö till blomma.

Yrkeshemlighet: Att pröva sig fram till kunskap.

Om trädgårds­arbetare

Utbildning: Grundutbildning för trädgårdsarbetare finns på en del gymnasieskolor. Utbildningar kan även finnas inom Yrkeshögskolan.

Fackförbund: Kommunal.

Snittlön: 22 300 kronor.

Framtidsutsikter: Enligt Arbetsförmedlingen är det svårt att förutsäga behovet av trädgårdsarbetare i framtiden. De jobb som finns är ofta säsongsanställningar. För några år sedan ville inte så många bli trädgårds­arbetare. Men nu har trenden vänt, enligt Lotta Hansson. Den 6 juni fanns nio lediga jobb som trädgårdsarbetare hos Arbetsförmedlingen.