Miljöpartiet (MP) svänger i sitt motstånd mot halverade arbetsgivaravgifter för unga, rapporterar SVT:s program Politik i fokus. Partiet bekräftar uppgiften för TT.

Tidigare har det funnits en enad front, S, MP och V, som vid en valseger velat avskaffa Alliansregeringens grepp för att få ner ungdomsarbetslösheten. Men nu svänger alltså MP.

2009 halverades arbetsgivaravgiften för unga under 25, något som kritiserats hårt från oppositionen som ett dyrt och oprecist sätt att få ner ungdomsarbetslösheten.

Orsaken till svängningen är ungefär densamma som Socialdemokraterna anför när partiet säger att ett eventuellt femte jobbskatteavdrag blir kvar, även om man egentligen är emot.

– Vi tycker att företagen nu har anpassat sig till den nedsättningen och vi tycker inte det är rimligt att ta bort den nu när ungdomsarbetslösheten är så hög, och därmed riskera att fler unga hamnar i arbetslöshet, säger Per Bolund, ekonomisk-politisk talesperson för Miljöpartiet, till SVT.

Statsminister Fredrik Reinfeldt välkomnar förstås MP:s svängning i frågan.

– Det är väldigt klokt av Miljöpartiet eftersom vi har ett läge där vi försöker få in unga på arbetsmarknaden. Då är det dumt att göra det dyrare att anställa unga, säger Reinfeldt till SVT.

– Men det väcker framför allt frågor hur ett rödgrönt budgetalternativ ska se ut, för partiet vill inte ha höjda arbetsgivaravgifter för unga och inte heller fördubblad restaurangmoms — då faller ju hela finansieringen av den socialdemokratiska budgeten, fortsätter han.

Den halverade arbetsgivaravgiften för unga gör att staten drar in ungefär 14 miljarder kronor mindre per år.