LO och Svenskt Näringsliv blir allra tidigast klara med förhandlingarna om avtalsförsäkringar under natten mot måndag. En bedömning är att ett slutbud från industrins egna medlare inte kommer före söndag kväll.

Förhandlingarna mellan LO och Svenskt Näringsliv handlar om avtalsförsäkringar och ett nytt försäkringssystem för föräldrapenningstillägg. Målet var från början att vara klara sista februari i god tid före industriparternas avtalsförhandlingar. Det har inte funkat och nu gör centralorganisationerna ett litet påskuppehåll och ska ses igen på söndag kväll. Då är det sista mars och sista dagen giltighetsdagen för en lång rad avtal.

Det sägs att de två centralorganisationerna inte lyckas komma överens för att det inte finns något tryck i förhandlingarna. Parterna har träffats många gånger och kan varandras inställningar väl, men beskrivningen är att läget är låst och inga verkliga förhandlingar har kommit i gång. En sådan beskrivning öppnar för att det kan gå snabbt att komma överens om försäkringsfrågorna.

En annan tolkning kan vara att avsaknaden av tryck i förhandlingarna innebär att det kan behövas en konflikt för att på allvar få i gång förhandlingarna.

IF Metall ber nu sina avtalsdelegationer att komma tillbaka på söndag kväll. I detta finns bedömningen att inget kommer på allvar att hända förrän tidigast mot slutet av helgen.

– Vi har sagt att vi inte tecknar något avtal utan att försäkringsfrågorna är löst, men det det kan finnas någon slags teknisk lösning för opo och en möjlighet att lägga fram en slutlig hemställan som innebär att ett avtal  förutsätter att försäkringsfrågorna har fått en lösning, säger Lars Ankarfjäll, pressombudsman hos IF Metall.

Han tror att ett sådant slutbud tidigast kan komma från opo på söndagskvällen.