Foto: Fredrik Sandberg

– Målet är att ingen förhandlare  ska sitta på dubbla stolar efter valet 2014, säger Kommunals vice ordförande Per Holmström.

 

Kommunals förhandlare ska inte sitta på dubbla stolar. Det ska aldrig råda några tvivel om att de företräder medlemmarna – inte arbetsgivaren. Det är ett klart besked i Kommunals nya plattform för facklig-politisk samverkan.

– Vi är inte där än, men målet är att ingen förhandlare ska sitta i kommunstyrelsen eller en nämnd som förhandlar med Kommunal efter valet 2014, säger Kommunals vice ordförande Per Holmström.

Facklig-politisk samverkan med Socialdemokraterna ska fortsätta. Kommunal vill att så många medlemmar som möjligt ska engagera sig politiskt i s-föreningar och arbetarekommuner.

– Inget annat LO-förbund så beroende av politiska beslut som Kommunal, konstaterar Per Holmström.

Samtidigt markerar facket distans till partiet. Avsnittet om att medlemmar och förtroendevalda ska få ideologisk skolning är borta. Nu står det i stället att politisk information på fackliga grundutbildningar tydligt ska annonseras i förväg.

”Vi ska inte tvinga på medlemmar politisk information”, står det i plattformen. Budskapet ”Kommunal är en facklig organisation – inte ett politiskt parti”, upprepas flera gånger.

Efter valet 2010 har Kommunal lagt om strategin. Det är slut med att stå utanför maktens boningar och protestera med plakat och talkörer. I stället söker förbundet upp ministrarna i maktens korridorer och ställer krav på bättre villkor för medlemmarna.

Kommunal lyfter fram sex politiska frågor som förbundet ska driva i alla möjliga sammanhang och inför valet 2014. Rätt till heltid är en av dem.

– Det är en typisk fråga där det inte räcker med att enbart jobba fackligt. Vi behöver också arbeta politiskt för att nå framgång. Det borde synas större skillnad där Socialdemokraterna styr, anser Per Holmström.

Rätt till heltid är inte enbart en S-fråga längre. Även borgerliga kommuner har infört rätt heltid.

– Det är bra, men samtidigt är det många som pratar om heltid utan att det händer något. Dessutom måste man fråga sig vad rätt till heltid betyder. Innebär det mer av delade turer?

Begränsningar av delade turer är högt prioriterat i avtalsrörelsen – men samtidigt en fråga där det inte räcker med enbart fackligt arbete. Det gäller att påverka politikerna också.

Om knappt tre veckor inleds S-kongressen. 45 av 350 ombud är medlemmar i Kommunal. Vinster i välfärden, rätten till heltid och kommunala upphandlingar är tre frågor som påverkar vardagen för Kommunals medlemmar.

På kongressen 2010 fick Kommunal en ny ledning. Per Holmström är allra nyast. Han blev vice ordförande för ett år sedan när Tobias Baudin gick till LO. Nu hoppas han på att bli vald av Kommunals kongress i slutet av maj.

Han är 49 år, gift och har två vuxna barn. Han jobbade som fastighetsreparatör i Stockholm i 15 år innan han blev ombudsman i Stockholms län 1997. 1999 började han på förbundskontoret. På fritiden blir det mycket idrott: tennis, golf, gymmet och löprundor.

Facklig-politisk samverkan och Kommunals inre liv och arbete är ett par av hans uppgifter i förbundsledningen. Han har lett arbetet med den näringspolitiska rapporten inför kongressen.

Förra året ökade Kommunal för första gången på 20 år till runt 507 000 medlemmar – plus 2 300 på ett år. Per Holmström räknar med att ökningen ska fortsätta.

– Vi har fokuserat riktigt hårt på det arbetsplatsnära arbetet. De förtroendevalda ska vara ute så mycket som möjligt på arbetsplatserna, träffa medlemmarna och höra vilka frågor de vill att vi ska driva, berättar han.

 

Sex frågor i fokus

Facklig-politisk plattform och valplattform heter Kommunals rapport. Där prioriteras sex politiska frågor:

• Öka bemanningen i barn och äldreomsorgen.

• Lagstiftning om rätt till heltid i skattefinaniserad verksamhet.

• Rätt till barnomsorg på obekväm arbetstid.

• Fler unga med fasta jobb i välfärden.

• Lägre avgifter och högre tak i a-kassan.

• En tredelad föräldraförsäkring – en tredjedel till mamma, en tredjedel till pappa och en tredjedel som familjen bestämmer över.