Sjukpenningtalet fortsätter att öka. Även skillnaderna mellan kvinnors och mäns sjukfrånvaro växer.

Sjukpenningtalet är antalet dagar med sjukpenning per försäkrad (varvid förtidspensionärerna undantas, eftersom de redan har en annan ersättning från sjukförsäkringen). I januari 2013 var talet 7,77 dagar, en ökning med 0,9 dagar jämfört med januari förra året, och en liten uppgång om man jämför med december 2012.

Uppgången beror både på att fler sjukfall påbörjas och på att sjukfallen blir längre.

– Inflödet av nya sjukfall ökar framför allt bland dem som har en anställning, säger Andreas Ek, analytiker vid Försäkringskassan. Att sjukfallen blir allt längre gäller i stället främst de arbetslösa.

När sjukpenningtalet vände uppåt 2010, efter ett antal år av nedgång, förklarades det till stor del av att de som nått den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen började återvända till Försäkringskassan efter sin karenstid hos Arbetsförmedlingen. Den effekten klingar nu av, men sjukpenningtalet ökar alltså likafullt.

Skillnaden mellan könen i fråga om sjukpenning ökar också. Som minst var gapet mellan män och kvinnor i maj 2010, då kvinnors sjukpenningtal var 54 procent högre än mäns. I januari 2013 hade kvinnorna 75 procent fler sjukpenningdagar än männen.

1 juli 2008 skärptes villkoren för sjukersättning (det som förut hette förtidspension) drastiskt, och antalet personer som beviljades sjukersättning krympte till rekordlåga nivåer. Men nu blir de nybeviljade sjukersättningarna fler. Försäkringskassan har ingen heltäckande förklaring till den utvecklingen. En del av svaret är förmodligen att tillfällig sjukersättning har avskaffats (de sista tillfälliga sjukersättningarna avslutades i december 2012), och en del personer som hade den ersättningen begär nu permanent sjukersättning.

Totalt minskar ändå antalet förtidspensionärer i Sverige, eftersom de förtidspensionärer som fyller 65 och blir ålderspensionärer är mycket fler än de nya som kommer till. Som mest fanns 550 000 förtidspensionärer, i februari 2013 är de 374 000.