FN:organet ILO underkänner Lex Laval, de lagändringar som Sverige genomförde efter EG-domstolens uppmärksammade Lavaldom. Svensk rätt strider mot internationell rätt, slår ILO fast.

– Det är ett väldigt glädjande besked, säger Claes-Mikael Jonsson, LO:s jurist. Framför allt för Byggnads och Elektrikerna som i det närmaste varit utsatta för en häxprocess.

Det är ILO:s expertkommitté, som består av oberoende juridiska experter, som kommit fram till att Lex Laval strider mot ILO:s kärnkonventioner om förenings- och förhandlingsrätt. I yttrandet uppmanas den svenska regeringen att ändra lagstiftningen som begränsar fackliga organisationers möjligheter till stridsåtgärder för att tvinga fram kollektivavtal med utländska företag.

Det skulle vara väldigt förvånande om regeringen inte tog yttrandet på största allvar, menar Claes-Mikael Jonsson.

– Den kritik som riktas mot regeringen är mycket skarp. Den här typen av formuleringar brukar användas om diktaturer i Central Afrika och Burma.

ILO uppmanar även den svenska regeringen att kompensera Byggnads och Elektrikerna för de skadestånd som de tvingades att betala till det lettiska företaget Laval. Skadestånden utdömdes trots att Arbetsdomstolen i ett tidigare avgörande ansett stridsåtgärderna tillåtna. Totalt fick de två förbunden betala drygt tre miljoner kronor till Laval.

Bakgrunden till ILO:s prövning är en anmälan från LO och TCO sommaren 2010..

– Vi förutsätter att regeringen, i enlighet med ILO:s uppmaning, snarast kallar parterna till samråd för att berätta hur den tänker agera. säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson och TCO:s ordförande Eva Nordmark i ett gemensamt uttalande i dag.

ILO uttrycker också en allmän oro över utvecklingen i Sverige och ber den svenska regeringen att återkomma med information på ett antal punkter.

Expertkommitténs yttrande innehåller flera principiella ställningstaganden. Kommittén slår fast att strejkrätten inte kan begränsas genom krav på proportionalitet samt att fackföreningar inte kan krävas på skadestånd för strejker som skyddas av internationella konventioner.