Foto: Erik Larsson

Det är för farligt att träffas på huvudkontoret i Harare. Därför möts vi på ett hotell i stället.

– Jag är vad som kallas ett problem, säger Gift Muti.

Han är generalsekreterare för lantarbetarfacket Gapwuz i Zimbabwe och berättar att säkerhetspolisen övervakar fackexpeditionen. Möten med utländska journalister kan leda till problem. Det vet han.

– För ett par år sedan stormade polisen in mitt under ett möte, säger han.

Att jobba som fackordförande i Zimbabwe är förenat med faror.

Gift Mutis företrädare, Gertrude Hambira, var tvungen att fly 2009. Facket hade släppt en film som kritiserade president Robert Mugabes jordreform, vilken ledde till att många lantarbetare misshandlades och dödades. Filmen sågs som ett politiskt angrepp.

– En natt sköt de mot hennes sovrum. Nu bor hon inte längre i Zimbabwe, säger Gift Muti.

Fortfarande är hot, våld och sexuella övergrepp mot lantarbetare vanligt.

Två kvinnor som följt med Gift Muti till hotellet berättar att de tvingats ställa upp på sex för att behålla sina jobb. Facket driver nu deras fall i domstol.

Gift Muti säger att det är svårt med facklig organisering. I vissa områden stoppas främlingar och frågas ut av anhängare till Mugabes parti Zanu PF.

– De undrar vad man gör där. Sedan säger de att detta är ”no go area”.

Den fackliga kampen för högre lön irriterar de krigsveteraner i Zanu PF som tog över jordbruken efter landreformen.

Först säger Gift Muti att han inte är rädd i sitt arbete som fackbas. Han har själv jobbat som lantarbetare och känner att det är hans uppgift att företräda sina gamla arbetskamrater.

Sen erkänner han att han visst blir rädd. Senast för fem månader sedan. Då delade han och två andra ut mat till medlemmar på en farm. Ett tiotal personer dök upp. De var aggressiva och beväpnade med påkar. Gift Muti anklagades för att syssla med politisk verksamhet.

– Jag visste att det var jag som var målet eftersom jag var ledaren i sällskapet. Men det gick bra. Jag klarade mig och inget hände, säger han.

Om Gift Muti

Generalsekreterare för lantarbetarfacket Gapwuz i Zimbabwe.

Född: I staden Gokwe i provinsen Midlands, väster om huvudstaden Harare.

Bor: Hus i Harare, Zimbabwes huvudstad.

Familj: Fru och fyra barn.

Lön: 1003 dollar i månaden.

Bakgrund: Gick i skolan 1971 till 74, slutade under kriget. Fortsatte skolan 1979 till 86 och jobbade sedan. Gick med i Gapwuz 1991 och började jobba fackligt. Tog över som generalsekreterare 2009.

Hobby: Jag skriver i tidningar om fotboll. Jag gillar även att spela fotboll på fritiden.

Bästa med jobbet: Att se hur löner och villkor förbättras och märka att det fackliga arbetet gör att människor får det bättre.

Värsta med jobbet: Dödshoten och påhoppen.

Om lantarbetarfacket Gapwuz, Zimbabwe

Facklig organisering: Förbundet har på några få år gått från 150 000 medlemmar till 25 000. Skördarna har gått dåligt de senaste åren och landreformen i början av 2000-talet ledde till sämre avkastning från jorden. Gapwuz ingår i den fackliga centralorganisationen ZCTU som bildade oppositionspartiet MDC. Facket har därför blivit en måltavla för president Robert Mugabes parti Zanu PF.