Att tvingas ha en massa 69-åringar kvar på arbetsplatsen gillas inte av arbetsgivarna.

Förslag om höjd pensionsålder väntas i vår.

Rätten för den anställde att arbeta kvar höjs från 67 till 69 år. Förslaget läggs fram i april av Pensionsåldersutredningen, skriver Dagens Nyheter.

Men arbetsgivarna är inte särskilt pigga på den idén. Risken för dem är att de tvingas behålla äldre arbetskraft längre än önskat. Gärna högre pensionsålder rent allmänt, men inga tvingande regler, tycker småföretagarnas organisation Företagarna.

– Vi är tveksamma till tvingande lagstiftning. Det blir svårare för företagen att hantera sin bemanning, säger Henrik Sjöholm, ansvarig för organisationens företagarpolitik.

Från företagens sida finns en önskan om allmänt flexiblare arbetsrätt. Det här förslaget går på tvärs.

– Det här innebär en ytterligare skärpning, säger Henrik Sjöholm.

Hellre incitament att jobba längre än tvång, ur arbetsgivarens synvinkel, anser han.

– En ensidig rätt minskar flexibiliteten för arbetsgivaren, säger Sjöholm.

När pensionsåldersutredningen kom med sitt delbetänkande i våras underströks betydelsen av arbetsgivarnas attityder till äldre arbetskraft. Fackförbundet Unionens förhandlingschef Niklas Hjert håller med om att attityden är viktig.

– Vi har inga egna undersökningar kring det, men kan ju konstatera att arbetsgivarna gärna vill välja själva vilka som i så fall ska jobba längre.

Om människor ska orka jobba längre upp i åldrarna pekar flera parter på att arbetsvillkoren måste ta hänsyn till en sådan utveckling.

– Våra medlemmar satsar mycket tid och energi på sina jobb och att fortsätta i det tempot ännu högre upp i åldrarna kan bli svårt. Många av våra medlemmar skulle kunna tänka sig att jobba litet längre om förutsättningarna är de rätta, det kan handla om flexibilitet, jobba hemifrån och att gå ned i tid. Men det handlar också om möjligheten att trappa ned, säger Niklas Hjert.

Parallellt väntas även utredningen föreslå att den statliga ålderspensionen får plockas ut först vid 63 år och inte 61 som i dag. Även åldersgränsen för när man får ta ut tjänstepensionen vill man förmodligen höja, från 55 år som gäller i dag.