Rätten att arbeta kvar höjs från 67 till 69 år, och den statliga ålderspensionen betalas ut först vid 63 år och inte 61 som i dag. Förslagen läggs i april av Pensionsåldersutredningen erfar Dagens Nyheter.

Utredningen väntas föreslå att förändringarna ska ske stegvis, enligt Göteborgs-Posten.

– Det är rimligt att om man genomför en förändring att det ska finnas en viss övergångstid, säger Ingemar Eriksson, departementsrådet som leder utredningen, till Dagens Nyheter.

När tjänstepension kan betalas ut diskuteras också. Gränserna bygger på avtal mellan arbetsmarknadens parter, som också berörs. I dag får privat pensionssparande och viss tjänstepension tas ut vid 55 år. Utredningen kommer enligt DN att föreslå att gränsen höjs, men hur mycket är inte känt.

– Vi provar olika alternativ och det är viktigt här att åldersgränser är rimligt synkroniserade med varandra, säger Ingemar Eriksson till tidningen.

När eventuella förändringar kan börja gälla är oklart. Först ska förslaget presenteras och ut på remiss för bedömning av myndigheter och organisationer. Det ska också godkännas av den så kallade pensionsgruppen som består av representanter från regeringspartierna och Socialdemokraterna.

Först därefter kan regeringen lägga ett förslag som riksdagen får rösta om.