Byggarbetsgivarna vill ogärna bli färdiga i tid med avtalsförhandlingarna. De vill slippa att sluta det första avtalet i årets avtalsrörelse. Och strävar därför efter att invänta industrins överenskommelser.

– Det första avtalet kommer att vara något som alla kommer att förhålla sig till. Och vi i byggbranschen kanske inte är de mest lämpade för det första avtalet. Byggnadsarbetare är högavlönade och branschen är mansdominerad. Och vi känner inte av den internationella konkurrensen, säger Mats Åkerlind, vice vd och förhandlingschef hos arbetsgivarorganisationen Sveriges Byggindustrier.

Det handlar om byggavtalet och förhandlingarna med Byggnads. Och det rör runt 60 000 byggnadsarbetare. Avtalet löper ut sista februari.

Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin tycker inte alls om arbetsgivarnas inställning. Han blir gärna klar i tid, men han säger samtidigt att inget ännu så länge hänt i förhandlingarna.

Även om avtalet går ut om en dryg vecka så måste någon av parterna säga upp avtalet innan det kan bli en konflikt i byggbranschen.

Arbetsgivarnas Mats Åkerlind beskriver fackets krav som mycket omfattande och han säger att han aldrig sett något liknande.

Byggnads Torbjörn Hagelin säger att arbetsgivarna vill öka sin makt genom att förändra löneformen på så vis att fackets regioner bara ska rätt att förhandla om de allra största nybyggena.

Byggnads avtalssekreterare lyfter fram fackets krav på arbetsmiljöcertifiering för att få en bättre arbetsmiljö för byggnadsarbetarna.

Mats Åkerlind vänder sig mot att fackets krav på ordning och reda som går ut på att huvudentreprenören på ett bygge med avtalsregler ska se till att underentreprenörer är seriösa och har bra arbetsmiljö. I stället vill arbetsgivarna att myndigheter som polisen, Migrationsverket, Skatteverket och Arbetsmiljöverket ska se till att få ordning på byggarbetsplatserna.

Arbetsgivarna vänder sig även mot att facket vill begränsa visstidsanställningarna. Och Mats Åkerlind beskriver fackets ekonomiska krav som mycket omfattande.