– Först gick det rätt bra när jag sålde här på gatan och till släkten. Sedan gick det dåligt när jag skulle sälja på en annan gata, säger hon.

Hon sitter med sin mamma Jennie vid köksbordet och berättar om arbetet med jultidningarna. Och det är inte alls bara tidningar som handlar om julen, utan hon har också sålt böcker, filmer, serietidningar och almanackor.

– De flesta var snälla när jag ringde på. Kanske någon var på dåligt humör. Och det var roligt när folk köpte något.

Familjen bor i Bälinge norr om Uppsala och det är Alvas andra säsong som jultidningsförsäljare. I år sålde hon för två olika förlag.

Lönen är en slags provision som bygger på poäng som säljaren samlar. Poängen kan sedan växlas in i olika varor. En försäljare som sålt för runt en tusenlapp hos jultidningsföretaget Fem förlag får 235 poäng, och för att få ta ut till exempel en popcornmaskin krävs 195 poäng.

När Alva Andersson först skulle välja vilka förlag hon skulle sälja för tittade hon på premierna, och vad hon skulle kunna samla ihop till. Men när hon pratade med mamma kom hon på att hon ju också måste kolla att det fanns saker i katalogerna som folk vill köpa. Vad hon kommer ihåg så fanns det en film och en seriebok som hon själv tyckte om.

Alva hoppades kunna sälja så pass mycket att poängen skulle räcka till en Iphone 5 som premie. Det lyckades hon inte med.

Hon tror att en jultidningsförsäljare kan bli stressad av att försöka få tillräckligt med poäng för den premien som man hoppas på. Hon blev bara lite stressad, men varje gång hon hade varit ute och sålt kollade hon vilken premier hennes poäng räckte till.

– Det var roligt att hålla på med jultidningarna, säger Alva.

Nu är det några veckor sedan hon blev klar med sina tre försäljningsveckor. Några gånger var hon ute i nästan en timme och andra gånger kanske hon bara försökte sälja under mindre än en kvart. Och några gånger gick hon ut och sålde tillsammans med en kompis.

Alva Andersson går i fyran och i hennes klass var det flera som sålde jultidningar. Veckan när tidningarna kom med posten var det mycket prat om försäljningen.

Mamma Jennie Andersson berättar att hon själv sålde en del på sitt jobb och att några släktingar köpte av Alva. Dessutom har familjen köpt tre tidningar och en almanacka. Och hade inte Alva sålt detta så hade familjen köpt av någon annan jultidningsförsäljare.

– Jultidningsförsäljning är helt ok. Det är ett bra sätt för barn att lära sig att de måste göra något för att få något. Vi hjälptes åt att göra beställningarna och ta hand om varorna som kom med posten.

Mamma Jennie tycker betalningen är helt i sin ordning med tanke på insatsen. Och hon tycker det är bra att barnen kan få premier eftersom det är mer konkret än pengar för ett barn.

– Men det är svårt att värdera premierna. Vi kan ju bara jämföra med vad vi fått betala om vi köpt grejorna i en affär.

Alva är också nöjd med betalningen och kan nog tänka sig att sälja jultidningar igen.

– Men det var lite jobbigt att gå ut på eftermiddagarna och sälja.

Fakta:

Jultidningsbranschen

Det finns fyra företag på jultidningsmarknaden: Jultidningsförlaget, Fem förlag, Bra förlag och Svenska julförlaget.

Enligt TT omsätter de minst 220 miljoner per år. Siffran är osäker eftersom Bonnierägda Jultidningsförlaget hemlighåller sina siffror.

Provisionslön

Vanligt bland säljare

En försäljare av jultidningar får pengar eller premier eller en kombination av dessa. Om försäljaren vill ha så mycket som möjligt i pengar får han eller hon mellan 156 och 187 kronor om det sålda värdet är 1 000 kronor. Max 19 procent.

Många taxichaufförer har också provisionslön. Hos Taxi Stockholm ligger den på 36 procent av inkört belopp.

Även de som säljer bilar och kontorsmaterial har ofta provisionslön.

Unionen har ett företagsavtal för dammsugarförsäljarna på företaget Lux. Varje såld dammsugare ger ett antal poäng som omvandlas till pengar, procentsatsen varierar med hur bra försäljningen har gått. Såld extrautrustning ger 15 procent på försäljningsvärdet till säljaren. Som nyanställd har en säljare dock garanterad lön under sex månader.

 

Källa: TT, Taxi Stockholm och Unionen