IF Metall begär skadestånd av Ålö Cylinder i Umeå för att företaget tecknat individuella krisavtal med metallarbetarna på företaget bakom ryggen på facket.

Enligt Per-Erik Johansson, ombudsman hos IF Metalls avdelning i södra Västerbotten, skulle företaget förhandla om varsel och uppsägningar. Förhandlingen ställdes in och de 23 metallarbetarna erbjöds individuella uppgörelser om sänkt lön och minskad arbetstid. Om de inte ställde upp skulle sju av dem sägas upp. Alla gick då med på att skriva under det individuella krisavtalet. Per-Erik Johansson säger att avtalet innehåller en skrivning om att innehållet i avtalet inte får yppas för utomstående.

– Företaget har agerat respektlöst när man först vänt sig till facket och medlemmarna har hamnat i en oerhört pressande situation, säger Veli-Pekka Säikkälä, avtalssekreterare hos IF Metall.

Avtalet om minskad arbetstid och lön löper mellan 8 oktober och sista december i år. Det innebär en sänkning av arbetstiden med 20 procent och en lönesänkning med 10 procent.

Tidigare idag begärde IF Metall central förhandling med Teknikföretagen om de individuella krisavtalen på Ålö Cylinder. Facket begär skadestånd för metallarbetarnas inkomstförlust och för brott mot kollektivavtalet – facket anser att den här sortens överenskommelser inte är tillåtna enligt avtalet.

Hos Teknikföretagen är Anders Weihe förhandlingschef. Han känner inte till detaljerna kring de individuella avtalen på Ålö Cylinder, men hans uppfattning är att avtalet med IF Metall visst tillåter den här typen av krisavtal.