I det nya förslaget från Regeringen föreslås det att arbetstagarens lönesänkning ska vara högst 20 procent vid korttidsarbete, något som blir aktuellt om de anställda går ner till 40 procent av sin arbetstid, vilket motsvarar en två-dagarsvecka.

Stödet till korttidsarbetet ska gälla hela landet och alla branscher om det väl aktiverats. Förutsättningen för att stödet ska utgå är att det finns ett centralt och ett lokalt kollektivavtal om korttidsarbete.

För att korttidsarbetet ska kunna vara möjligt måste det råda en synnerligen djup lågkonjunktur och bedömningen ska vara att korttidsarbetet inte hindrar önskvärd strukturomvandling. Konjunkturinstitutet ska bedöma om de två kriterierna är uppfyllda och därefter kan regeringen aktivera det ekonomiska stödet till korttidsarbetet.

Systemet ska kunna användas under en 12 månadersperiod, med möjlighet att förlänga ytterligare 12 månader. Tanken är också att korttidsarbete för de allra flesta inte ska påverka a-kassans storlek. Om SGI, den sjukpenninggrundande inkomsten, sjunker under korttidsarbetet ska den höjas efter korttidsarbetet.

Förslaget har utarbetats på finansdepartementet, det går nu ut på remiss och svar ska komma in senast 31 januari.