Nästan hälften av de anställda på Arbetsförmedlingen vågar inte säga vad de tycker, enligt fackförbundet ST:s senaste arbetsmiljöundersökning. De är inte ensamma, visar forskningen. Få törs slå larm, vare sig internt eller externt.

Över hälften av drygt 2 800 anställda på Arbetsförmedlingen som svarat på fackets frågor anser att det har blivit tystare på jobbet. Orsaken är rädsla för repressalier, exempelvis utebliven löneökning eller omplacering.

Det är förödande, tycker facket. Och det drabbar inte bara de anställda, utan hela samhället, framförallt de arbetslösa och arbetsgivare på jakt efter rätt kompetens.

– Som det är nu försämrar arbetsmiljön våra förutsättningar att göra vårt grunduppdrag, nämligen att förmedla jobb, berättar Fredrik Andersson, arbetsförmedlare i Köping och arbetsmiljöansvarig inom ST.

Per-Ole Börnfelt, forskare in­om arbetsvetenskap vid Göteborgs universitet, kom fram till ungefär samma resultat när han nyligen studerade hur kritik från anställda tas emot på 92 arbetsplatser inom utbildning och sjukvård, både offentliga och privata.

På en tredjedel av arbetsplatserna håller de anställda inne med kritik för att inte råka illa ut. På var femte ser det riktigt illa ut: kritiker utsätts för mobbning, får lägre lön, sämre arbetsuppgifter eller tvingas sluta helt enkelt.

Studien visar också att arbetsgivarna på 40 procent av de offentliga arbetsplatserna inte accepterar att de anställda använder sin meddelarfrihet.

– Det är mycket allvarligt, säger Per-Ole Börnfelt. Det innebär att vi som medborgare är med och finansierar en verksamhet som vi inte får ha insyn i.

De flesta anställda arbetsför­med­lare är medvetna om grund­­lags­skyddet, det vill säga med­­de­lar­fri­heten och repressalie­för­­bu­det, men när det kommer till kri­tan väger rädslan för arbetsgivaren tyngre, berättar Lars-Erik Backström, ST:s ordförande inom Arbetsförmedlingen.

– Det har skett en gradvis glidning mot det privata.

– Visste du att några av de van­ligaste orden på Arbetsförmed­lingen numera är ”produktion”, ”leverera” och ”koncernledningen”?

I Sverige tror vi ofta att vi kommit längre än andra länder när det gäller yttrandefriheten på jobbet. Men enligt en undersökning från försäkringsbolaget Moderna är svenskarna tystast på jobbet i Norden.

Och tystare har vi blivit under de senaste tio åren, enligt vår egen Statistiska centralbyrån.

– Ibland undrar man vart fan vi är på väg, säger Lars-Erik Backström.

Arbetsförmedlingens generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist vill inte kommentera fackets undersökning.

– Frågan hanteras internt och vi avvaktar vår egen medarbetarundersökning nästa år, hälsar hon via pressekreteraren.

 

Synpunkter från Arbetsförmedlingens personal

Så här kommenterade några anställda på Arbetsförmedlingen ST:s arbetsmiljöundersökning, En tyst myn­dighet, på fackets hemsida:

Det gäller att hålla käft

Hur kan politiker köpa denna dyra verksamhet som fejkar verkligheten på order upp­ifrån och anställda med stor kompetens som vill bli/vara skickliga förmedlare har förvandlats till högavlönade administratörer. Inget utrymme finns för åsikter, och goda idéer slås ner direkt. Löne­dumpning förekommer. Nu gäller det att hålla käft, vara positiv till alla nya tokiga grepp samt att gilla läget.

Förtryckt

Detaljstyrd och nedvärderad

Har aldrig under mitt yrkesliv upplevt en liknande detaljstyrning och nedvärdering av mitt arbete! Det värsta är tystnaden. Ingen vågar protestera eller komma med idéer. Vi får påhopp från uppdragsgivaren, oppositionen och medier. Har senaste månaden starkt funderat på att gå ur ST, då jag upplevt att facket blir överkört i alla frågor, men har ändrat mig efter att ni så rakryggat belyst vår arbetssituation.

Förmedlare sedan 25 år

Som på 30-talet

Generaldirektörens centralstyrning för tankarna till 30-talet.
Och nej, standardisering är inte en bra väg. Människor är olika och behöver olika hjälp o stöd för att komma vidare.

Cecilia

Det diskuteras i alla fall

Vi skall öka vårt förtroende! För vem i så fall? Sökande som får den ena kallelsen efter den andra utan egentliga skäl. Arbetsgivare som saknar kontaktperson hos Arbetsförmedlingen. Även om man som anställd inte vågar ha synpunkter internt så blir detta diskuterat externt.

Förtroende

Detta måste bli känt

Det är viktigt att det blir allmänt känt hur arbetsförhållandena kan vara på en svensk myndighet år 2012. Nu får ST på inget vis släppa taget om denna mycket viktiga fråga, utan den måste verkligen följas upp.

Ulf

Jag är stolt över ST!

Vilket genomslag i en viktig fråga. Jag är så stolt över min avdelning och mitt förbund!

Annette