00-talet blev arbetsgivarnas decennium i Arbetsdomstolen. Men nu har det vänt. Arbetstagarna vinner fler mål än arbetsgivarna, visar ­Arbetets granskning. Och det gäller samtliga mål, både de som direkt går till AD och de som överklagas från tingsrätten.

Under det gångna decenniet vann arbetsgivarna nästan varje år dubbelt så många segrar som arbetstagarna. Fru Justitias våg var aldrig i balans i Arbetsdomstolen (AD).

I år och förra året däremot vinner arbetstagarna fler mål än arbetsgivarna, om än med betydligt mindre marginal. Men varför väger den ena vågskålen plötsligt tyngre än den andra? Har facken blivit skickligare på att välja sina krig?

Nej, svarar jurister på båda sidor som Arbetet talat med. Det är ungefär samma gäng av ombudsmän som driver fallen och lagarna är desamma. Orsakerna ska i stället sökas hos arbetsgivarna, enligt Dan Holke, chefsjurist på LO-TCO Rättsskydd.

– Arbetsgivarna ifrågasätter allt oftare saker som förut varit självklara. Exempelvis hur olika bestämmelser i kollektivavtal ska tolkas. Plötsligt hävdar de att det inte alls är så man har tillämpat avtalen.

En mer naturlig förklaring är att det i nio av tio fall är arbetstagarna som går till domstol.

– Därför borde de vi också vinna de flesta målen, men det har vi inte gjort historiskt.

Hittills har de flesta mål som gått till AD förlikats. Men arbetsgivarna är inte lika pigga på förlikning längre, vilket kan bidra till att de förlorar fler mål än tidigare, berättar Dan Holke.

Jonas Stenmo är chef på arbetsrättsenheten på Almega, den arbetsgivarorganisation som är involverad i flest mål i AD, och han är inne på samma linje. Det är rimligt att arbetstagarna vinner fler mål när förhandlingssystemet för att lösa tvister inte fungerar, menar han.

– Om fler domar går arbetstagar­nas väg kan det bero på att fler arbetsgivare driver ärenden som vi kanske borde ha löst förhandlingsvägen.

Och vilken väg arbetsgivarna väljer hänger samman med vem som företräder dem – en advokatbyrå eller en arbetsgivarorganisation.

Enligt Jonas Stenmo har arbetsgivarna börjat anlita advokatbyråerna i större utsträckning än tidigare. Dessa ser en affärsmöjlighet i att driva tvister på ett helt annat sätt än vad arbetsgivarorganisationerna gör.

– Vi värnar om företagens bästa, vi vill inte tjäna pengar på dem. Därför kan vi vara ärliga och säga: Du kommer att förlora i domstol, vi föreslår en förlikning i stället.

Sedan drygt två år krävs det att Arbetsdomstolen ger prövningstillstånd för att en tingsrättsdom ska kunna tas upp i AD. Och det anser Jonas Stenmo måste ha påverkat statistiken till arbetstagarnas fördel.

– Väldigt många domar som tidigare gick arbetsgivarnas väg får numera inte prövningstillstånd, och avgörs därför inte alls i AD.

Största vinnaren bland fackförbunden när det gäller årets AD-domar är Byggnads (se artikel till höger). Kommunal, som förra året toppade listorna med flest stämningar och flest segrar i AD, har åkt rejält långt ner i år. I år har förbundet stämt sin motpart 12 gånger, jämfört med 27 förra året.

Det finns en naturlig förklaring, påpekar Johan Ingelskog, chef på Kommunals enhet för arbetsrätt och kollektivavtal.

– Arbetsgivarna brukar ligga lågt under avtalsrörelsen, därför har vi så få stämningar i år och så många ifjol, då vi inte hade någon avtalsrörelse.

De flesta tvister i Kommunals fall handlar om uppsägningar och avsked, berättar Johan Ingelskog.

– Där driver vi, och vinner, fler mål än tidigare.

Men kan det vara så att det är själva rättvisan som blivit mer rättvis, att det är därför facken vinner fler mål nu?

Många fackförbund skulle tveklöst svara ”ja” på den frågan. Orsaken är enkel: Sedan Inga Åkerlund, en av AD:s fyra fastanställda domare, gick i pension hösten 2010 har styrkeförhållandena i AD ändrats dramatiskt.

Under sina tolv år som domare dömde Inga Åkerlund till arbetsgivarnas favör mer än dubbelt så ofta som övriga tre domare.

Facken vann inte ens två mål av tio när målen hamnade på hennes bord, visade tidningen Dagens Arbete i en granskning av fem års AD-domar för två år sedan. LO-Tidningen gjorde en liknande undersökning redan 2003 och kom fram till ungefär samma resultat.

 

Klicka för att se illustrationen i större version.