Efter ett uthålligt vardagsarbete är nu nästan alla på Katjas arbetsplats med i facket. Foto: SOFIA ANDERSSON

När Katja Ojanne började på restaurangen TGI Friday´s i Stockholm för fyra år sedan var knappt någon med i facket. Nu är nästan alla med.

Den bedriften ger Katja Ojanne utmärkelsen årets fackliga hjältedåd.

– Om jag ska vara helt ärlig så låg det ett strejkvarsel på min arbetsplats i maj. Det underlättar organisering, säger hon.

Fast sedan kryper det fram att de flesta hade gått med i facket före strejkvarslet. Det är resultatet av ett uthålligt vardagsarbete.

– Vi tjatar, gnatar och förklarar. Och ställer frågan till våra arbetskamrater om de vill vara med.

Runt 100 personer jobbar på krogen. Katja Ojanne uppskattar medelåldern till 23 år. Många kommer direkt från gymnasiet. Den här gruppen brukar beskrivas som svårast att organisera – unga med servicejobb i storstad.

Och det var tufft i början.

– Det är svårast att värva när den stora majoriteten på arbetsplatsen inte är med i facket. Då kan man inte säga att det är viktigt att alla är med. När mer än hälften har gått med blir det lättare.

Det finns inget grupptryck som gör att alla nya automatiskt går med i facket, men nu är det naturligare att vara med än att stå utanför. Och en och annan börjar jobba fackligt. Sedan snart ett år finns det en fackklubb på arbetsplatsen.

– Jag säljer inte medlemskap med försäkringar eller andra förmåner. Det är bättre att ha ett eller flera samtal. Min erfarenhet är att folk inte bara går med, utan också stannar kvar, om de förstår fackets grundidé, berättar Katja Ojanne.