Foto: Christine Olsson

Från det här tvåvåningshuset föll en byggnadsarbetare och dog förra veckan. Han blev branschens fjärde dödsoffer i år. 

 

Ju äldre byggjobbaren är desto större blir risken för att drabbas av en allvarlig olycka på jobbet, visar en omfattande forskning vid Luleå tekniska universitet.

Forskarna har undersökt närmare 3 500 arbetsskadeanmälningar från byggbranschen hos AFA försäkring sedan 2005. Resultaten visar att allvarliga byggolyckor ökar med stigande ålder.

Med allvarlig olycka menas att den drabbade fått någon form av invaliditet eller blivit sjukskriven 30 dagar eller längre.

– Vi kan se att de allvarliga byggolyckorna ökar linjärt med stigande ålder, säger forskaren Magnus Stenberg vid arbetsvetenskap på Luleå tekniska universitet.

Studien visar att 3,7 procent av gruppen 55-åringar och äldre drabbas av en allvarlig byggolycka, medan motsvarande andel bland den yngre gruppen byggjobbare, det vill säga 30-åringar och yngre, är 1,9 procent.

Omkring 1000 byggarbetare skadas allvarligt varje år vid byggen i Sverige. Magnus Stenberg och hans kollegor vill därför ta reda på orsakerna. I ett flerårigt forskningsprojekt ska de studera vad exempelvis löneformer, planering, ledarskap och attityden till skyddsutrustning har för effekt på svåra olyckor i byggbranschen.

– Inom byggbranschen har en vanlig uppfattning varit att det är de yngre som står för de flesta allvarliga olyckorna för att de har mindre arbetslivserfarenhet. Nu när vi vet att det är tvärtom måste vi undersöka vad det beror på, säger Magnus Stenberg.

Det kan till exempel hänga samma med att äldre inte har samma förmåga att ta emot ett fall eller att de ramlar lättare än sina yngre kollegor, förklarar han. Forskarna kommer att göra djupintervjuer med skadade byggjobbare för att klarlägga omständigheterna kring lyckorna. Exempelvis hur man förhåller sig till säkerheten bland olika åldersgrupper.

Nästan var fjärde allvarlig olycka i branschen är en fall- eller halkolycka.

– Vi ska försöka studera orsakerna bakom varje enskild olycka, säger Magnus Stenberg.

Ett exempel ur arbetsskaderegistret: ”Jag lutade mig mot något som jag trodde var ett skyddsräcke men som visade sig vara något helt annat”.

Forskningsprojektet pågår i fyra år och finansieras av AFA försäkring samt byggbranschens utvecklingsfond (SBUF).