Foto: Stefan Jerrevång

Förlorarna. De slutade på Dometic en fredag och började på Arktic-Cool följande måndag. Vid årsskiftet är de arbetslösa. Från vänster Göran Staaf, Anders ”Vargen” Carlsson, Erik Jernér och Torbjörn Andersson.

 

Som vd tog Fredrik Möller beslutet att stänga Dometics fabrik i Motala. 400 blev arbetslösa. Sedan i mars är han själv – supermiljonären som toppar direktörernas inkomstlista – arbetslös efter knappt fyra år på Dometic.

– Jag gör ingenting, säger han.

Vid årsskiftet försvinner de sista resterna av Dometic från Motala. 22 blir arbetslösa när företaget Arktic-Cool, en avknoppning från Dometic, läggs ner.

För några veckor sedan tillverkades det sista kylskåpet. Nu töms lokalerna. Dometic hämtar de sista maskinerna.

Erik Jernér har varit med om samma sak förr. Inför nedläggningen i mars 2010 skickades maskinerna i väg till den blivande fabriken i USA.

– Nu står vi mitt uppe i en flytt igen. Det är inte ett dugg roligare den här gången, tycker han.

Han är en av 13 metallarbetare som blir arbetslösa vid årsskiftet. De kan få 14 960 kronor i a-kassa som mest.

Deras gamla vd har sitt på det torra. Med 122 miljoner i inkomst förra året, varav 80 miljoner från kapital, kan Fredrik Möller, 49, räkna med att miljonerna tickar in vare sig han jobbar eller inte.

En och annan minns säkert historien om hur Möller, liksom många andra på ledande poster i företaget, blev multimiljonär. Det lönar sig att vara fräck.

Företagsledningen körde helt enkelt Dometic i botten. Ett år efter att Fredrik Möller hade tillträtt som vd, på sommaren 2009, stod koncernen på randen av konkurs och tvingades upprätta en kontrollbalansräkning.

Under fordonskrisen 2008 och 2009 rasade försäljningen av bolagets viktigaste produkt, små kylskåp till husbilar och husvagnar. Dometic group klarade inte av att betala räntorna längre.

Det slutade med att långivarna, ett 30-tal banker inklusive Nordea och Handelsbanken, tog över koncernen på hösten 2009. Därmed gjorde Fredrik Möller och ytterligare något hundratal chefer ett klipp.

De hade krävt att få dela på sisådär en miljard för att stanna kvar och sköta sina jobb. Bankerna kröp till korset. De klarar inte av att driva ett kylskåpsföretag.

Så när bankerna tog över fick fem toppchefer dela på 30 miljoner kronor. Tillsammans med ett hundratal andra fick de 25 procent av aktierna. Styrelsen fick fem procent.

I maj 2011 blev chefernas och styrelsens aktier värda 3,6 miljarder kronor. Då sålde bankerna Dometic group. Riskkapitalbolaget EQT med bas på kanalön Guernsey betalade drygt tolv miljarder.

Bara Fredrik Möllers aktieinnehav blev värt 240 miljoner, enligt Dagens Industri.

Det guldkantade avtalet innehåller fler bonusar hit och dit. Resultatet är att Dometic group, som inte hade råd att driva fabriken i Motala, har Sveriges dyraste företagsledning. Fler än vd kommer upp i löner som en vanlig börs-vd inte kommer i närheten av.

Tre exempel:

• Håkan Söderström, vice vd, inkomst 2011: 70,1 miljoner, varav lön 23,2 miljoner och kapitalinkomst 46,9 miljoner.

• Jan Lindstedt, tidigare finanschef, inkomst 2011: 61,6 miljoner, varav lön 15,2 miljoner och kapitalinkomst 46,4 miljoner.

• Rutger Wachtmeister, marknadsdirektör, inkomst 2011: 42,1 miljoner, varav lön 13,3 miljoner och kapitalinkomst 28,8 miljoner.

Samtliga har ökat sina inkomster med några hundra procent mellan 2010 och 2011, liksom vd Fredrik Möller. Han vill inte prata om sina pengar.

– Inga kommentarer.

Du har inget jobb. Betyder det att du inte slutade frivilligt?

– Nej, jag har slutat.

Har du några framtidsplaner?

– Inga publika.

Erik Jernér, 38, vet däremot vad han ska göra efter årsskiftet.

– Skaffa mig ett nytt jobb. Förhoppningsvis.