Regeringen ger en felaktig bild när den påstår att många utförsäkrade kommer tillbaka till arbetslivet efter att de deltagit i arbetslivsintroduktion.

Det hävdade Tomas Eneroth (S), vice ordförande i riksdagens socialförsäkringsutskott, när utskottet i dag, tisdag, höll ett öppet sammanträde om sjukförsäkringen.

Tomas Eneroth pekade bland annat på en debattartikel i Dagens Nyheter den 27 september i år, där socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) hävdade att regeringens reform av sjukförsäkringen ”har gett långsiktigt goda resultat”. Nästan 3 500 av de 14 200 personer som blev utförsäkrade vid årsskiftet 2009/2010 är nu ”tillbaka i arbete”, enligt ministern.

– En deltidsarbetande undersköterska som är sjukskriven på halvtid och sedan utförsäkras blir i statistiken en person ”i arbete” om hon inte får tillbaka sin sjukpenning efter arbetslivsintroduktionen. Trots att hon bara fortsätter på samma deltidstjänst som förut. Är det verkligen att komma ”tillbaka i arbete”? undrade Tomas Eneroth.

Petter Odmark, chef för socialdepartementets socialförsäkringsenhet, bekräftade att de som fortsätter ett deltidsarbete efter att de blivit utförsäkrade och deltagit i arbetslivsintroduktion klassas som återvändare i arbete i och med att de förlorat sin sjukpenning, samtidigt som de fortsätter på sina deltidstjänster. Hur många personer det rör sig om går inte att utläsa av statistiken.

Statistiken kan inte ge entydiga svar på om sjukförsäkringsreformen är en framgång eller inte. Det är i stället en fråga om politiska bedömningar, sa Ulf Kristersson.

– Vi tycker olika, och det är legitimt i politiken.

Däremot vände sig Ulf Kristersson bestämt mot antydningar om att arbete med lönebidrag, Samhallanställningar och liknande (som är de vanligaste jobben när utförsäkrade börjar arbeta) inte skulle vara riktiga arbeten.

– Ser vi inte de här jobben som ”riktiga” befinner i oss på ett sluttande plan.

Regeringen har ofta ställt dagens låga sjukfrånvaro mot hur många som var sjukskrivna och förtidspensionerade under Göran Perssons regeringstid. Men antalet personer med sjukpenning började minska redan 2003, påpekade Gunvor Ericson, miljöpartist i socialförsäkringsutskottet.

– Och 2003 – 2006 var det en minskning med omkring 30 000 fall om året. 2006 – 2012 har minskningen fortsatt, men bara med 12 000 fall om året. Den kraftigaste nedgången skedde alltså före de drastiska förändringarna av sjukförsäkringen 2008.

– Jag har stor respekt för att nedgången har många orsaker och inte bara är vår förtjänst, svarade Ulf Kristersson. Mycket har spelat in, bland annat läkarkårens förändrade inställning och debatten om sjukfrånvaron. I viss mån kan man ”prata ner” sjukfrånvaron.