Sjukpenningen kommer att kosta 21,5 miljarder i år, omkring två miljarder mer än Försäkringskassan räknade med så sent som i februari.

För andra året i rad blir därmed kostnaden för sjukpenning större än det anslag som regering och riksdag beslutat om. Det här framgår av Försäkringskassans senaste prognos.

Att allt fler behöver sjukpenning var i och för sig väntat. De utförsäkrade som hänvisas till Arbetsförmedlingen är i de flesta fall för sjuka för arbetsmarknaden, och ansöker om sjukpenning på nytt när karenstiden på tre månader är över. De så kallade återvändarna står för större delen av ökningen i antalet sjukskrivningar, drygt 60 procent.

Men till återvändarna läggs nu allt fler nya sjukfall.

– Särskilt bland dem som var arbetslösa innan de blev sjuka ser vi att sjukfallen har blivit längre, säger Andreas Ek, analytiker vid Försäkringskassan.

– Också de ”nyare” sjukfallen – de som pågått i minst 30 dagar – blir fler.

Försäkringskassan har ännu ingen förklaring till uppgången. Ökningen av antalet personer som får sjukpenning inleddes 2011, efter att antalet sjukskrivna hade minskat månad för månad i nio år i följd. Antalet är fortfarande mycket lågt jämfört med början av 2000-talet. Om man räknar samman sjukskrivna och förtidspensionärer är belastningen på sjukförsäkringen fortfarande nere på historiskt låga nivåer.

Försäkringskassan bedömer att ökningen av antalet personer som får sjukpenning snart ska plana ut, eftersom återvändarna i fortsättningen väntas bli färre.

I juli i år fick 122 830 personer sjukpenning (77 537 kvinnor och 45 293 män). Det är 17 procent fler än i juli 2011.