De flesta skyddsombud får inte vara med och planera åtgärder i arbetsmiljön eller påverka vad företagshälsovården ska göra, visar ny undersökning från Byggnads.

Omkring 150 skyddsombud på de större byggföretagen har svarat på fackets enkätundersökning som gjordes i slutet av oktober. Resultaten visar att skyddsombuden har fått en svagare ställning på arbetsplatsen. De flesta får inte eller vågar inte använda sitt inflytande enligt arbetsmiljölagen.

– Någonting måste göras, säger Jörgen Eriksson, arbetsmiljöombudsman på Byggnads. Skyddsombuden måste bli tuffare och våga ta diskussionen med företagsledningen.

Sju av tio skyddsombud säger att det inte pågår något fungerande systematiskt arbetsmiljöarbete på arbetsplatsen och lika många uppger att de inte får vara med när man tar fram arbetsmiljöplaner.

Bara 6 procent säger att de får vara med vid grundläggande riskbedömningar. Drygt 40 procent får vara med ibland, övriga får aldrig vara med.

Hela 80 procent ges ingen möjlighet att påverka vilka villkor som ska gälla när arbetsgivaren anlitar företagshälsan. Tre av fyra får ingen rapportering från företagshälsan om läget på arbetsplan och lika många säger att de aldrig använder företagshälsans redovisning för att ta fram åtgärdsplaner.

– Det är mycket allvarligt, säger Jörgen Eriksson. Undersökningen gäller dessutom bara de stora företagen. Då kan du tänka dig hur det kan se ut på de småföretagen?

Skyddsombuden har fått det tuffare än på länge och det har en klar koppling till lågkonjunkturen, enligt Jörgen Eriksson.

– Folk är rädda om sina jobb och vågar inte alltid säga ifrån.

De som vågar kan utsättas för rena trakasserier eller till och med ”plockas undan” från arbetsplatsen, berättar Eriksson. Ett sådant fall har drivits av facket och väntar just nu på ett avgörande i Arbetsdomstolen.

Det råder en tilltagande oro för jobben, man tar hellre smällarna än bråkar, berättade skyddsombudet Calle Fridén under Byggnads arbetsmiljöhearing i Stockholm i går. Ibland är det arbetskamraterna som ber skyddsombudet att ligga lågt:

– Lugna ner dig för fan, annars blir du av med jobbet.

I Byggnads undersökning får skyddsombuden också möjlighet att lämna skriftliga kommentarer. Här är några av dem:

”Det mesta är klart när skyddsombudet kommer in i projekten. Så det är bara att gilla läget. Ifrågasätter man något får man till svar att skyddsingenjören har godkänt det. Det känns som arbetsgivaren bara vill att skyddsombudet ska jaga folk som inte bär skyddsutrustning.”

”Datorn på arbetet fungerar ej, har påtalat vid ett antal tillfällen att vi som skyddsombud behöver tillgång till den men det verkar ointressant. Det kostar för mycket pengar.”

”Som skyddsombud tar man inte alltid matchen mot sin chef. Skulle inte vara fel om man kunde satsa på utbildning i sånt som retorik och annat som stärker skyddsombudets självförtroende. Kunskapen i sakfrågan har man i regel, men att kunna framföra sitt budskap till arbetskamrater och arbetsledning som inte alltid vill lyssna tror jag är ett av de stora problemen.”

”Man ska få vara med i tidigt skede. Men det blir aldrig av. Varför vet jag inte. Vet inte om man måste ligga på hårdare själv, och kräva att vara med jämt.”

”Det vore önskvärt att företagshälsovården hade varit mer kunnig om byggbranschen.”

”Det känns som om man köper det billigaste paketet av företagshälsovården.”

”De som bestämmer är sällan ute i produktion och behöver hjälp att se verkligheten.”