Parker Hannifin i Trollhättan har skrivit individuella krisavtal med var och en av tjänstemännen. Och verkstadsarbetarna har sänkt sin arbetstid genom ett nytt avtal om konjunkturanpassad arbetstid.

Företaget tillverkar hydraulpumpar och hydraulmotorer. 85 procent av produktionen går på export. Under hösten har företaget dragits med i den globala nedgången och ligger 20 procent under den budgeterade försäljningen.

Platschefen Lars Eliasson säger att ägarna väntar sig att de minskade intäkterna leder till motsvarande minskning av personalen. De visstidsanställda har fått gå.

Och platschefen berättar att företaget undersökt möjligheterna att sluta lokala krisavtal med sänkt arbetstid och minskad lön med de anställdas fackföreningar. Centralt sa alla fack nej till det.

– Skillnaden mellan facken är att Unionen och Sveriges Ingenjörer inte hotat med åtgärder om vi tecknar individuella avtal med minskad arbetstid och lön, säger platschefen.

Företaget gick ut med ett erbjudande till tjänstemännen och förklarade samtidigt att alternativet var varsel om uppsägning. Och för de 100 tjänstemännen skulle det bli runt 10 personer som skulle sägas upp.

– Folk var inte svårövertalade. Vi hade samma system på klubbnivå vid förra krisen och det fungerade bra då, säger Jonas Eriksson, ordförande i Unionenklubben till tidningen Kollega.

Alla tjänstemän utom en sa ja till erbjudandet. De har skrivit på ett individuellt avtal som innebär att de under ett halvt år kommer att arbeta fyra dagar i veckan och lönen halveras under den lediga dagen.

Med de 170 verkstadsarbetarna gick det inte att göra något sådant, eftersom IF Metall sa nej central, enligt platschefen. Istället har konjunkturanpassad arbetstid införts och den innebär att de flesta metallarbetarna jobbar ett skift mindre i veckan, behåller sin lön och blir skyldig företaget arbetstid.

– Jag tror det här ska räcka. Det får inte samlas för mycket minustid i tidbanken, men 8-10 månader ska nog gå. Och jag tror inte att nedgången blir så långvarig, säger platschefen Lars Eliasson.