Bemanningsföretagen anmäler regeringen till EU-kommissionen. Arbetsgivarorganisationen anser att den nya uthyrningslagen är bristfällig och inte tillräckligt väl följer EU:s bemanningsdirektiv.

– Vi tycker att regeringen försöker införliva bemanningsdirektivet i svensk lag på ett felaktigt sätt. I förslaget till ny lag finns egentligen bara halva EU:s direktiv med. Det saknas skrivningar om att hinder mot uthyrning inte får vara omotiverade, och det finns heller inga regler om hur hinder mot uthyrning ska kunna prövas i exempelvis en domstol, säger Henrik Bäckström, förbundsdirektör hos Bemanningsföretagen.

Som exempel tar han Handels avtal med alla Coop-lager, där det står att högst tio procent av personalstyrkan får vara bemanningspersonal. Ett sådant avtal vill Henrik Bäckström kunna få pröva i domstol.

Arbetet har tidigare skrivit att Bemanningsföretagen funderat på att vända sig till EU-domstolen med sin kritik av den nya uthyrningslagen. Nu gör organisationen allvar av sina planer, men vänder sig i stället till EU-kommissionen eftersom att det handlar om hur ett direktiv ska förverkligas och inte en misstanke om att några existerande regler har brutits.

Det nya lagförslaget presenterades i mitten av september. Lagen ska börja gälla vid årsskiftet. LO:s kommentarer var positiva och LO-juristen Claes-Mikael Jonsson sa då att den nya lagen innebära att svenska löntagare kommer att slippa låglönekonkurrens från utländska bemanningsföretag. Han sa också att lagen är ett steg framåt jämfört med Lavaldomen.

Bemanningsföretagens Henrik Bäckström säger att EU-kommissionen nu kommer agera snabbt, och det betyder besked inom några veckor. Och vad han förstår så är flera olika slags reaktioner möjliga. Kommissionen kan avvisa Bemanningsföretagens klagan helt, men om den tycker att det finns riktighet i arbetsgivarorganisationens kritik så kan svaret vara allt från att inleda diskussioner med regeringen till att stämma regeringen till EU-domstolen för att fördragsbrott.

– Jag hoppas att någon potent person ringer regeringen och påpekar att det fattas en del i den nya lagen. Och att regeringen skriver dit några rader som stoppar omotiverade hinder av uthyrning och som anger en metod att pröva hinder mot uthyrning, säger Henrik Bäckström.