Zandra Larsson, 26, blev arbetslös när 118 100 stängde nummerupplysningen i Östersund. Hon jobbade 40 timmar i veckan – men får bara a-kassa för 30 timmar.

Foto: Christoffer Frost

Orsaken är att hon jobbade fackligt.

– Jag kände till reglerna, men valde att köra på. Jag älskade varje sekund av uppdraget, berättar hon.

Fackliga uppdrag ger inte rätt till a-kassa. I juni förra året kom en utredning som skulle rätta till det. ”Förtroendevalda ska kunna få ersättning från a-kassan”, skrev arbetsmarknadsdepartementet i ett pressmeddelande.

Av detta blev intet. Regeringen lade aldrig något förslag utan begravde utredningen i nästa, den parlamentariska socialförsäkringsutredningen.

Den blir klar först den 31 januari 2015.

Det har Zandra Larsson ingen glädje av. Hon får 522 kronor om dagen i a-kassa. Dessutom riskerar hon att bli klassad som deltidsarbetslös. I så fall får hon bara a-kassa i 75 i stället för 300 dagar.

– Familj och vänner tyckte att jag skulle sluta jobba fackligt med tanke på a-kassan – i varje fall när jag blev uppsagd i juni. Men det var jätteviktigt för mig att fortsätta. Någon måste göra arbetet och jag kunde inte låta bli, säger hon.

Hon beklagar sig inte. Hon har inga barn och hennes sambo har jobb på inlandsbanan. De får sämre ekonomi men ”det måste gå tills jag hittar ett nytt jobb”.

– Jag ångrar mig inte. Det fackliga arbetet var så himla roligt. Däremot kanske jag tänker mig för innan jag tar på mig fackliga uppdrag igen.

Hon är rädd för att facket ska få svårt att rekrytera folk till uppdrag. Därför manar hon till kamp mot reglerna.

– Med de förutsättningar som gäller kan facket få väldigt svårt att hitta förtroendevalda. Det är svårt att värva nya om man ska säga: ”Uppdraget är roligt i dag men du kan förlora på det i morgon.” Som arbetsmarknaden ser ut vet du inte om du har jobb i morgon, resonerar hon.

LO ska jobba för att förtroendevalda får rätt till a-kassa. Det finns kongressbeslut på det.

– Vi tryckte på regeringen hårt. Därför tillsattes utredningen. Sedan hamnade förslaget i en byrålåda på departementet. Nu händer inget förrän 2015. Det är väldigt allvarligt, anser Oscar Ernerot, ombudsman på LO.

Han tycker att socialförsäkringsutredningen lägger ”en blöt filt” över hela a-kassan. Innan den kommer med ett förslag händer inget mer än att ersättningen urholkas ytterligare.

– Vi står inför högre arbetslöshet. Regeringen borde ta itu med a-kassan nu, säger Oscar Ernerot.

Zandra Larsson blev arbetslös den 30 september. Nu hoppar hon in som timvikarie på dagis. Runt 60 fast anställda plus ytterligare några timanställda blev av med jobbet när 118 100 lade ner.

Zandra Larsson jobbade på nummerupplysningen i knappt fyra år. Där började hon jobba fackligt igen – framför allt som skolinformatör och handledare på ungdomsutbildningar. På gymnasiet mötte hon ungdomar som knappt har hört talas om facket. De lyssnade när hon pratade om svartjobb:

– Det syns att det går upp ett ljus för dem när man förklarar nackdelarna med att jobba svart.

Det är ont om utbildade skolinformatörer i Jämtland. Alla klasser får inte besök. Och Zandra Larsson fick lämna sina fackliga uppdrag när hon blev arbetslös.

– Det blev väldigt tomt. Jag har gått från att ha både jobb och fackliga uppdrag till att varken ha det ena eller det andra.