Foto: Henrik Montgomery

Kunden vill ha en sänglampa i 50-talsstil och skärmen får inte bli för varm. Sanna Dellhammar visar sänglamporna och pekar på en diodlampa – den blir inte varm. Kunden noterar priset och säger att det är för dyrt.

– Jag gillar ljus och jag gillar människor, säger Sanna Dellhammar när kunden gått.

Hon arbetar i Klassisk belysning, en affär i Götgatsbacken nära Slussen i Stockholm. I affären säljer Sanna Dellhammar och hennes jobbarkompis lampor i gammal stil. Och det händer att man köper in begagnade lampor.

Sanna Dellhammar har arbetat i butiken i 22 år. Hon skrattar och säger att hon är en misslyckad konstnär som har studerat på Konstfack för att bli skulptör. Nu har hon stor nytta av sitt kunnande. Många kommer för att få råd med olika stilar och om form och funktion. Råden kan handla om att balansera ljuset i ett rum och att se till att lamporna passar in i stilen.

– Det blir väldigt mycket snack. Jag tror inte det är som på ett varuhus.

För tre år sedan höjdes hennes lön med 3 000 kronor då kollektivavtalet började gälla i butiken och i två andra affärer med samma ägare. I dag är hennes lön 20 900 kronor i månaden. Det är lägsta lönen för dem som har minst tre års branschvana.

Plötsligt väller det in folk. Ett äldre par har med sig en bild på en golvlampa och de vill ha en skärm. En dam i hatt börjar gapskratta. Hon har upptäckt en lampa som är formad som en vattenkran. Gud så läckert, säger hon. Två flickor i tioårsåldern tittar på lampskärmar. Oh, säger den ena, den här ska jag köpa till mamma.

När affären är tom igen plockar Sanna Dellhammar fram en svart lampskärm med frukter i mönstret.

– Den här gillar jag, med lugna färger.

Det gäller att kunna möta alla slags människor, säger hon. De sura och griniga brukar gå glada från affären – ofta är de bara lite ledsna, säger Sanna Dellhammar.

Hon har svårast att hantera de snorkiga, ibland får hon bara svälja deras behandling. Men med de allra flesta är det bara trevligt.

– Det här är ingen vanlig lampaffär. Min mission är att folk ska få det som de behöver.

Foto: Henrik Montgomery

FAKTA

OM SANNA DELLHAMMAR
64 år, butiksanställd i affären Klassisk belysning på Götgatan i Stockholm.
År i yrket: 29.
Bästa med jobbet: Min jobbarkompis Inga-Lill och kunderna. Och att det är kreativt och vara med och hitta lösningar på hur det ska se ut hemma hos folk. Tekniska klurigheter är också jätteroliga.
Sämst med jobbet: Ståendet. Det är jobbigt för fötterna. Jobbet är tyngre än vad folk tror.
Yrkesstolthet: Att jag får användning för min kunskap och min erfarenhet.
Yrkeshemlighet: Vi har väl inga hemligheter eller tricks, men det är bra att vara inkännande och få folk att öppna sig.
Om jag inte jobbade i butik: Säkert på något ställe där det finns människor – kanske inom vården. Jag har varit arbetsterapeut för vuxna multihandikappade, jätteroligt, men det tog all min kraft.

OM BUTIKSANSTÄLLDA
Antal: 130 000 till 140 000, av dem är 90 000 med i Handels.
Lön: 21 387 kronor i månaden (genomsnitt 2011).
Facklig tillhörighet: Handels
Utbildning: Behövs egentligen ingen. De flesta arbetsgivare föredrar att anställa folk med gymnasiekompetens. Handels- och administrationsprogrammet med handelsinriktning är en gymnasieutbildning för dem i butik. Många arbetsgivare är dock kritisk mot den. Nu håller också den avtalade yrkespraktiken på att införas.
Framtidsutsikter: Finns jobb och många av dem är på deltid eller som visstidsanställning. Personalomsättningen är stor och det gör att det går att få jobb i butik. Och i nya butikskedjor och på nya köpcentra finns lediga jobb.
Källa: Handels