Turkiska parlamentariker säger att de blir systematiskt avlyssnade av Turkcell. De är förbannade – både på Telias ledning och på den svenska regeringen.

Parlamentarikern Sirri Sakik blir ursinnig när han får höra att Telias ledning ”tar avstånd från alla kränkningar av mänskliga rättigheter”.

– Hur då? säger han. Genom att avlyssna oss?

– Ni ska inte ljuga för er själva. Valet står mellan pengar och brott mot mänskliga rättigheter. Ni har valt pengarna. Allt annat är skitsnack.

Sirri Sakik sitter i parlamentet för Freds- och demokratipartiet (BDP) som har sitt starkaste väljarstöd i de kurdiska delarna av landet. BDP har 35 mandat i parlamentet och är det minsta bland tre oppositionspartier.

Enligt turkiska lagar får myndigheterna inte avlyssna domares, försvarsadvokaters och parlamentarikers telefonsamtal. Men av de handlingar som Arbetet granskat framgår att flera oppositionsparlamentariker har blivit avlyssnade av bland annat Turkcell.

För någon vecka sedan uppstod tumult i parlamentet när inrikesministern citerade BDP-parlamentariker under en direktsänd debatt. Det visade sig att citatet var hämtat ur ett avlyssnat telefonsamtal.

– Både jag och mina partivänner har Turkcell, vilket innebär att företaget bryter mot turkisk lag, och även mot svensk lag, antar jag, säger Sirri Sakik med tydlig ironi i rösten.

Under den senaste valrörelsen citerade premiärministern Erdogan något som BDP:s språkrör Gultan Kisanak sagt i telefon.

– Jag är kund hos Turkcell, så du får gärna fråga bolaget eller de svenska ägarna hur det gick till. Själv har jag ställt frågan till premiärministern och väntar fortfarande på ett svar.

Hon berättar att över 500 medlemmar i olika kvinnoföreningar har fängslats efter att ha blivit avlyssnade.

– Avlyssningarna har bara ett syfte – att tysta oppositionen och facken. Jag tycker inte Sverige ska medverka till det, säger Gultan Kisanak.