Foto: Erik Abel

Wanja Lundby-Wedin säger att hon blir heligt arg när fler och fler borgerliga politiker vill sänka ungas löner. Och så slår hon ett slag för söndagspromenader.
Sista förstamajtalen som LO:s ordförande höll hon i Ale, Trollhättan och Bengtsfors.

Gröna frågor har inte varit fackets kärnfrågor, men Wanja Lundby-Wedin vill ge publiken något att fundera över. Det går inte bara att tänka arbetstillfällen, samhället behöver ställa om och bli hållbart och anpassa jobben till det. Matvanor måste ändras och överkonsumtionen upphöra, uppmanar hon åhörarna på Kungsgatan i Trollhättan.

– När jag var barn gick vi på söndagspromenader. Nu åker man till stormarknader utifall man kan hitta något att köpa. Så här kan vi inte fortsätta. Vårt sopberg bara växer.

Hon har varit i Ale på förmiddagen och ska vidare till Bengtsfors senare på eftermiddagen. Att det är Wanja Lundby-Wedins sista tal som LO-ordförande ordar hon inget om.

Däremot säger hon att hon antar att en del av publiken säkert hellre varit i Göteborg och lyssnat på Stefan Löfvens första tal som S-ledare på arbetarnas stora dag.

– Jag känner honom. Han är jättebra, säger hon och tycker att han hamnat helt rätt, placerat jobben i mitten.

Regeringens idéer om sänkta arbetsgivaravgifter och löner tycker hon däremot hamnat helt fel.

– Jag blir heligt förbannad när fler och fler borgerliga politiker vill sänka ungdomslönerna.

Så kan hon inte låta bli att ta Centerpartiets ordförande Annie Lööf som exempel.

– Hon har föreslagit ungdomslöner upp till 29 år, själv är hon 28 och tjänar 150 000 kronor i månaden, säger Wanja Lundby-Wedin.

Om ett ungt vårdbiträdes lägstalön, som nu är 16 000 kronor, sänks med 75 procent till 12 000 kronor tjänar hon eller han mindre på ett år än vad Annie Lööf gör på en månad, resonerar hon och tillägger:

– Lägg er inte i våra löner, säger hon och får applåder.

Också Svenskt Näringsliv borde lägga sig i lite mindre, anser hon. Arbetsgivarorganisationen äventyrar den svenska modellen genom att styra sina direktörer med järnhand. Det funkar inte att de stoppar krav på jämställda löner och låglönesatsningar, anser hon:

– Vi har nått viss framgång och vi ger oss inte. Vi kommer aldrig att svika den solidariska lönepolitiken, säger Wanja Lundby-Wedin.

Hon lyfter vikten av utbildning och tar Trollhättan som exempel. Här finns 2 900 öppet arbetslösa, varav 144 får någon form av arbetsmarknadsutbildning eller praktik.

– Det når inte upp till fem procent, säger hon och låter gråtfärdig för ett par sekunder, men det är rösten som spruckit och den tar sig.

Och så uppmanar hon regeringen att släppa prestigen och hjälpa Trollhättan, som sökt pengar ur EU:s stabiliseringsfond. Allt som behövs är regeringens godkännande.

– Ni uppfyller klockrent kriterierna, men regeringen gillar inte fonden, säger hon.