Påskuppropet har blivit Solrosuppropet. På annandag påsk är det dags för nya protester mot utförsäkringarna av sjuka.

I år finns dessutom ett nytt krav: bättre villkor i fas 3.

Budskapet har blivit bredare – men stödet har blivit smalare. I år blir det torgmöten i elva städer, betydligt färre än förra året.

Göteborg, Linköping, Lund och Uppsala är några stora städer som var med i fjol – men inte i år.

– Det är svårare att få med både kyrkan och ideella organisationer i år. Vi misstänker att det beror att vi har med fas 3, säger Carina Wellton, en av fem sjukskrivna som arrangerar manifestationen på Medborgarplatsen i Stockholm.

Hon har fått klartecken från Försäkringskassan. Det krävs även för den som vill arbeta ideellt.

– Då har man arbetsförmåga. Och det är väl sant i någon mening. Jag ligger i sängen med min laptop och arbetar med den.

En annan orsak till att färre städer är med i år är helt enkelt att arrangörerna har blivit sjukare. De orkar inte längre.

I Malmö lockade Påskupproret 700 personer till Gustav Adolfs torg förra året. Adrian Engström, talesperson för Salo, Sveriges anställningslösas centralorganisation, hoppas på fler i år.

– Vi ska försöka lyfta fram både fas 3 och utförsäkringarna, berättar han.

Några ideella föreningar och kyrkan finns med på ett hörn, liksom LO. LO-sektionens ordförande Ewa Glimhed är en av talarna.

I Östergötland är bara Norrköping med på uppropskartan i år. I fjol kom det mellan 300 och 400 personer, uppskattar Lotta Larsson, långtidssjuk och en av arrangörerna både då och nu.

– Jag är en av få som har haft tur. Förra sommaren fick jag rätt mot Försäkringskassan och beviljades förtidspension, berättar hon.

I Umeå kom det mellan 200 och 400 personer i fjol, uppskattar Annelie Lövgren, en av arrangörerna. Inför årets arrangemang är uppslutningen större än ifjol. IF Metall är en av de nya medarrangörerna.