Det ska bli svårare för oseriösa underentreprenörer att lura inhyrd arbetskraft på deras löner. Riksdagen ger regeringen i uppdrag att lägga ansvar för att löner betalas ut högre upp.

Uppdraget till regeringen är ett resultat av en överenskommelse över blocken i arbetsmarknadsutskottet. Den stöds av de fyra borgerliga regeringspartierna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Också Sverigedemokraterna har ställt sig bakom texten, som innebär ett tillkännagivande till regeringen.

– Det var viktigt för oss i alliansen att få en bred överenskommelse, säger Tomas Tobé (M), ordförande i utskottet.

Det är ett sedan länge erkänt problem att det i framförallt bygg- och transportsektorerna ofta förekommer långa entreprenadkedjor. Underentreprenörer anlitas i flera led efter varandra och ofta är det utländska, utstationerade anställda som utför jobben. Det utnyttjas ibland av mindre seriösa företag, ofta långt bak i kedjan, som inte är så noga med att betala ut löner eller betala skatter och avgifter.

Riksdagen vill komma åt det genom att ge huvudentreprenören, den som är först i kedjan, ansvar för att löner (”med mera”, som det står i utskottstexten) verkligen betalas ut till de anställda hos underentreprenörerna.

– Jag hoppas att det här visar på en attitydförändring från regeringens sida, säger Ylva Johansson (S), vice ordförande i utskottet.

Hon framhåller att det är avgörande, om de borgerliga har tänkt sig fler överenskommelser, att utskottets begäran snabbt omsätts i handling av regeringen.

Kompromissen för S består enligt Ylva Johansson i att hennes parti hade velat gå längre och gjort ansvaret gällande för hela arbetsmarknaden. S hade velat att även sådant som försäkringar skulle omfattas.

Vinsten för de borgerliga är, enligt Tomas Tobé, att undvika ett bakslag och att kraven på ansvar inte blir hinder för dem som vill anlita underentreprenörer.

Vänsterpartiet står utanför överenskommelsen.

– Vi har mer långtgående och konkreta krav, säger Josefin Brink, talesperson för V i arbetsmarknadsfrågor.