Sju av tio företag i restaurangbranschen skulle vara mer intresserade av att anställa unga om de fick betala lägre lön det första året. Nu kräver branschen att särskilda yrkesintroduktionsavtal införs, men facket är skeptiskt.

– Vi behöver inte fler låglönejobb i vår bransch vi behöver kvalificerad arbetskraft, säger, Malin Ackholt, avtalssekreterare i Hotell- och restaurangfacket (HRF).

Intresset för att anställa unga skulle öka om det fanns speciella ungdomsavtal med lägre lön kombinerat utbildning, enligt Svenskt Näringsliv. En undersökning organisationen gjort visar att hälften av alla företag skulle vara mer benägna att anställa unga om de fick betala 75 procent av avtalens lägstalöner under det första anställningsåret.

Företagen i hotell- och restaurangbranschen är mest positiva. Där skulle sju av tio företag vara mer intresserad av att nyanställa unga om det fanns ungdomsavtal.

– En ny form av yrkesintroduktion som innebär en något lägre lön i kombination med utbildning skulle göra det än mer attraktivt för inte minst företag i servicebranscher att anställa oerfaren och mindre kvalificerad arbetskraft, säger Christer Ågren, vice vd Svenskt Näringsliv, i en kommentar till undersökningen.

Sveriges hotell- och restaurangföretagare (SHR) kräver i årets avtalsrörelse att sådana ungdomsavtal, med IF Metalls avtal om yrkesintroduktion som förebild, införs i branschen.

– Med tanke på den höga arbetslöshet som råder i Sverige i dag kan det vara ett sätt att stimulera eller att skapa incitament till att få unga in i jobb, säger SHR:s förhandlingschef Pontus Sjöstrand till Ekot i Sveriges Radio.

HRF har ännu inte tagit ställning till arbetsgivarnas krav, men Malin Ackholt, förbundets avtalssekreterare tror inte att lägre löner är det som behövs för att få fler unga i branschen.

Hon konstaterar att det redan finns särskilda ungdomslöner i avtalet och att branschen redan har gynnats genom sänkt restaurangmoms och de sänkta arbetsgivaravgifterna för unga.

– 47 procent av alla som jobbar i vår bransch är under 26 år, och arbetsgivarna har redan fått en rad förmåner utan att det har lett till fler jobb. Det är dags att de slutar klaga och börja anställa, säger hon.

Hon konstaterar också att ett yrkesintroduktionsavtal ställer stora krav på arbetsgivarna som måste se till så att de unga får en bra utbildning på arbetsplatsen. Hur det ska gå till har facket inte hört arbetsgivarna säga något om.

– Yrkesintroduktionsavtal som arbetsgivarna ser det skulle bara innebära ännu ett billigt sätt att anställa. Arbetsgivarna skulle i stället behöva satsa på schysta villkor och bra arbetsmiljö för att få unga att söka sig till branschen och kvalificerad personal att stanna kvar.

Avtalsrörelsen i restaurangbranschen har ännu inte inletts på allvar. Parterna växlar avtalskrav först den 12 april.