EU:s arbetstidsdirektiv är en riktig långkörare. Europafacket och Businesseurope förhandlar om förändringar av direktivet men ett avgörande ser ut att dröja.

– Vi träffas fortfarande. Det innebär att våra utgångspunkter inte ligger allt för långt ifrån varandra, säger Mats Essemyr, TCO.

Han sitter med i Europafackets förhandlingsgrupp som diskuterar förändringar av EU:s arbetstidsdirektiv.

Sedan 1993 finns ett direktiv om gemensamma regler för arbetstiden i EU-länderna. Direktivet har dock varit omtvistat. Särskilt efter att EU:s domstol 2003 slog fast att jourtid var att räkna som arbetstid.

De fackliga organisationerna var nöjda med domen men arbetsgivarna, framför allt inom vården, oroades för att de var tvungna att anställa fler. 
Storbritannien har varit mest kritiska och krävt ändringar av direktivet. Men allt fler länder har efterhand utnyttjat möjligheten som finns att strunta i direktivet, den så kallade opt-outen.

För tre år sedan togs arbetstidsfrågan upp igen. 
Från den fackliga sidan var målet att få bort ländernas möjlighet att strunta i direktivet.

Arbetsgivarna ville ändra synen på jour- och komptid. Den gången lyckades dock inte parterna och EU enas om någon kompromiss.

EU har därför fortfarande ett regelverk som många länder inte följer.

– I dag har 18 av de 27 medlemsländerna en opt-out, säger Mats Essemyr. 
I fem av länderna gäller opt-outen på hela marknaden medan i de övriga 13 så gäller den endast inom vården.

Förra året gjordes dock ett nytt försök att hitta ett direktiv som länderna faktiskt följer. Bollen har först spelats till arbetsmarknadens parter. Europafacket och Businesseurope har fram tills september på sig att komma med gemensamt förslag. Om det inte sker så kan EU-kommissionen komma med ett eget förslag efter det.

Än så länge ser det dock inte särskilt ljust ut. Några större framsteg gjordes inte förra veckan då parterna träffades.

– Det jag kan säga är att förhandlingarna förs i en positiv anda. Vi har nu beslutat att ha två kunskapsseminarier i Bryssel om jourtid och kompledighet.

– Vi hoppas att dessa seminarier ska ge oss en gemensam bild av problemet, säger Mats Essemyr.

Nästa möte mellan Europafacket och Businesseurope är den 20 april.

Fakta

EU:s arbetstidsdirektiv är till för att skapa gemensamma minimiregler för att skydda arbetstagarnas hälsa och säkerhet. Huvudregeln är det ska vara maximalt 48 timmars arbetstid per vecka och om anställda beordras till jourtid (trots att de inte behöver arbeta) ska dessa få räkna den passiva tiden som arbetstid. Regeln har kritiserats av arbetsgivarna eftersom de anser att den påverkar schemaläggningen och innebär att de måste anställa fler personer.