Foto: Christine Olsson

Den socialdemokratiska riksdagskvinnan Eva-Lena Jansson vill se en utredning om Medlingsinstitutet och jämställda löner. Hon frågar också arbetsmarknadsministern om myndighetens jämställdhetsperspektiv.

– I LO-Tidningen är Medlingsinstitutets generaldirektör Claes Stråth tydlig med att det är industrinormen som gäller och inget annat. Frågan är om Medlingsinstitutet med sitt arbete motverkar jämställda löner. Det behövs en utredning som belyser vilken effekt myndighetens arbete haft på lönebildningen, säger Eva-Lena Jansson.

LO-Tidningen har tidigare skrivit om att Medlingsinstitutets uppdrag, eller åtminstone Claes Stråths tolkning av uppdraget, kolliderar med kravet på en jämställdhetspott, som är ett extra påslag till avtalsområden med låg genomsnittslön.

I artikeln förklarade arbetsmarknadsminister Hillevi Engström att Medlingsinstitutet fungerar bra, inga förändringar behöver göras när det gäller uppdraget och att lönebildning framför allt ska skötas av parterna på arbetsmarknaden.

Eva-Lena Jansson i riksdagen har läst regleringsbreven och kommit fram till att några delar plockats bort under de senaste åren. Det är bland annat ett mål om  goda arbetsvillkor och möjligheter för utveckling i arbetet för både kvinnor och män. Hon påpekar dessutom att det inte finns någon skrivning om att utvärdera hur myndighetens egna arbete påverkar löneskillnaderna mellan män och kvinnor.

Eva-Lena Jansson har ställt en fråga till arbetsmarknadsministern och hon undrar om Hillevi Engström tänker göra något för att förtydliga Medlingsinstitutets uppdrag när det gäller jämställda löner.