Veckans CD: World Routes

LP- och CD-skivor har varit – och är – mitt universitet med lektioner i musik, geografi, historia och politik. Jag lyssnar och reser iväg över en klingande jordglob. Mest lycklig blir jag när jag hör musik som inte låter som något jag hört förut. Lyssna t ex på Eldar Shoshitashvili, som inleder World Routes. Han finns i Georgien och spelar en slags brottningsflöjt som låter precis så – som om tonerna brottas och tar nacksving. Lucy Duran/James Parkin åker  runt till jordens alla hörn och gör inspelningar för radioprogrammet World Routes. Dubbelalbumet med samma titel innehåller sång och musik från 30 stopp. Vilken världsmusikresa! Bara några exempel till: Ilham Al Madfai (Jordanien) med sin mjuka sång till klassisk gitarr, bymusikerna från Uganda med en kollektivt klirrande jättexylofon, Aruna Sairams smäktande, meditativa sydindiska sång och rivig old time från Appalacherna med Haywire Family (USA).

Bengt Eriksson

LO-Tidningen Kultur

Kommentera den här artikeln