Tidskriften Mana är ett litet antirasistiskt universitet – och tillika ett bra exempel på hur god samhällsvetenskaplig forskning kan populariseras och bli bränsle i den politiska debatten.

Senaste numret handlar om kriminalitet, och har som centrum en lättöverskådlig genomgång av vad kriminologiska forskare kommit fram till beträffande brottslighet bland utlandsfödda.

Att om man tar med de socioekonomiska faktorerna i beräkningen finns det nästan inget samband mellan kriminalitet och etnicitet. Och att den överrepresentation som ändå finns går att förklara med att vissa befolkningsgrupper behandlas annorlunda av polis och rättsväsende, så att de har större chans att åka fast.

Typiskt Mana att både redovisa alternativa fakta och förklara hur fördomarna spelar en aktiv roll i samhället; att de inte bara är tillfälliga.

Numret innehåller även annat  smått och gott, i vanlig stökig färgglad blandning. Jag fastnar till exempel för en diskussion av hiphopen: är den förortens sanna röst, eller en bild av förorten som skapar och förstärker segregeringen?

Tidskriften

MANA

Utkommer med 4 nummer per år
Webadress: tidskriftenmana.se/