Veckans CD: Ana Tijoux

En rottråd leder bakåt till rap och hiphop, skapade i New York mot slutet av 70-talet. Nog är det märkligt att rappen skulle komma att omplanteras jorden runt och ympas med lokala musikformer. Den andra tråden går till 60- och 70-talens politiska sång i Chile: artister/grupper som Violeta Parra, Quilapayun och Inti-Illimani. Frestande att beskriva Ana Tijoux som en rappande Violeta Parra på 2000-talet. Född i Frankrike, dit hennes chilenska föräldrar hade flytt, ”återvände” som tonåring och började rappa om sitt möte med dagens Chile. Hon har sagt att titeln på nya albumet, Kulan i svensk översättning, är en händelse som kunde vara en tanke. ”La Bala” syftar på henne själv (hård, spetsig, farlig) men påminner också om den chilenske student som i fjol sköts till döds av polisen. Singelspåret ”Shock” är en hyllning till Santiagos studenter och alla unga proteströrelser: i Spanien och Portugal, på Wall Street och överallt.

Bengt Eriksson

LO-Tidningen Kultur

Kommentera den här artikeln