Avgå, Carl Bildt!

När den hårda domen nu fallit mot de två svenska journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye måste förloppet granskas som orsakade de båda journalisternas resa. Bara en slutsats är etiskt möjlig:

Carl Bildt måste avgå som Sverige utrikesminister.

Carl Bildt har uppenbart ljugit om sin delaktighet i Lundin Petroleums förehavanden i Etiopien, han har också avfärdat alla frågor om Lundins Petroleums tidigare agerande i Sudan trots att han nu själv är föremål för en förundersökning om brott mot folkrätten för den tid han satt i styrelsen för Lundin Petroleum.

Enligt misstankarna kan Lundin Petroleums kontrakt om oljeutvinning ha lett till massförflyttningar och urskillningslöst dödande från den sudanesiska militärens sida.

Slutligen speglade Carl Bildts första kommentarer runt de gripna journalisterna när de greps i slutet av juni en tydlig irritation i stället för den tydliga markering av yttrandefrihetens vikt och journalisters rätt att arbeta, som en utrikesminister i ett demokratiskt land av absolut nödvändighet MÅSTE uttala.

”Det är ett farligt område som man inte ska färdas i”, var kontentan av de kommentarer Sveriges utrikesminister Carl Bildt då ville delge om händelsen.

Återigen: Det är vanhedrande ord av en utrikesminister i ett demokratiskt land som värnar yttrandefriheten och fri press.

Det gör också att kommentaren från svenska Journalistförbundet om UD:s agerande i fallet inte alls är förvånande när förbundets ordförande Jonas Nordling i dag återigen kritiserade UD för att ta alltför lång tid på sig innan de började agera.

Tyvärr var det nog en naturlig reaktion hos UD stab att tona ned händelsen, när högste chef, utrikesminister Carl Bildt, så uppenbart vill tona ned affären.

Genom sin överslätande attityd har Carl Bildt därmed fundamentalt åsidosatt demokratiska grundprinciper.

Bildt har dessutom avfärdat påståenden om att han själv varit delaktig i besluten rörande Lundin Petroleums exploatering av Ogadenprovinsen i Etiopien, det område där Johan Persson och Martin Schibbye tog sig in för att skildra befolkningens lidande i skuggan av oljeutvinningen.

Bildt satt dock i styrelsen när investeringarna i Etiopien diskuterades och ”han var helt klart medveten om investeringarna i Etiopien”. Detta enligt Lundin Petroleums egen VD Ashley Heppenstal, i en intervju för SR:s Ekoredaktion den 20 oktober i år.

Tyvärr kom denna nyhet om att Carl Bildt även är jävig runt investeringarna i Etiopien vid en nyhetsmässigt helt felaktig tidpunkt, nämligen några timmar före nyheten släpptes om att Libyens president Khadaffi gripits och sedermera dödats.

Att utrikesminister Carl Bildt inte avgick redan när Lundin Petroleums eventuella koppling till folkrensningarna i Sudan började undersökas av åklagare är minst sagt överraskande.

Att Carl Bildt fortfarande är Sveriges utrikesminister även efter de senaste händelserna runt domen mot de svenska journalisterna, oljeutvinningen i Ogadenprovinsen i Etiopien och företaget Lundin Petroleum är inte bara överraskande, det är en djup skam för Sverige som demokratisk nation.

Carl Bildt måste avgå.

 

Martin Klepke
08-725 52 03 @martinklepke

Kommentera den här artikeln

 • Guest

  Varför sätter du citat-tecken kring en text som du sedan skriver var kontentan av vad Bildt sagt. Det är ju inget citat. Ohederligt.

  • Martin Klepke

   Hej Guest!

   Det jag skriver inom citat-tecken är ett direktcitat av Bildts kommentar. Det är alltså inte någ0t ohederligt försök att tolka in något i hans ord utan just exakt vad han sa.
   Därmed har du rätt i att jag uttrycker mig fel. Det är inte kontentan av det Carl Bildt sa, utan alltså ett direkt citat.

   Vänliga hälsningar!
   Martin Klepke
   Politisk redaktör
   LO-Tidningen

 • Guest

  Varför sätter du citat-tecken kring en text som du sedan skriver var kontentan av vad Bildt sagt. Det är ju inget citat. Ohederligt.

 • Dolltroll

  -måste förloppet granskas som orsakade de båda journalisternas resa.

  Dom satte sig på ett plan och åkte dit….
  Som grävande jurnalist måste man ha koll på vad man sysslar med.
  Vilket dom inte hade och nu måste dom ta konsekvenserna av DERAS handlingar.
  Lite spill får man räkna med tyvärr….

  • Anonym

   ”Dom satte sig på ett plan och åkte dit….”

   Förloppet bör nog granskas mer än så, särskilt när man vet att Lundin  Petroleum har haft business med banditstaten och Bildt låtsas om att så inte har skett.

   • Dolltroll

    Så du menar att Bildt tvingade dom att åka dit eller indirekt tvingade dom….???
    Alla får vi väl stå för våra handlingar, så även Bildt men vad har han med dom att göra?

    • Anonym

     Näe, det menade jag inte och det bör du förstå om de läser noggrannare.
     Näe, Bildt har hittills  inte alls stått för sina handlingar. Det har han aldrig gjort, och kommer förmodligen aldrig göra heller.

     Bildt har allt med journalisterna att göra i egenskap av utrikesminister och än mer genom sitt förflutna i Lundin Petrolium, som då hade stora lukrativa affärer med banditstaten, där ingredienser som är att betecknas som krigsbrott ingick i beredandet för exploateringen som berikade bl.a. Bildt. De nu fängslade journalisterna var där för att rota i det, något som Bildt förstås mer än ogillar och som förklarar hans ointresse för att engagera sig i deras väl och ve.

    • Anonym

     Om du inte begriper vad Bildt har med saken att göra så undrar jag vad du pysslat med de senaste månaderna eftersom Bildts inblandning, genom Lundin Oils proxy Africa Oil, i kriget i Ogadenprovinsen knappast kan betraktas som en hemlighet. Utan tvärt om har stötts och blötts så till den milda grad i våra medier att en okunskap om hans inblandning torde vara i nivå med att ha missat att människan gått på månen.

     Om du dessutom inte begriper hur det därmed uppstått en jävssituation som är synnerligen allvarlig så är det läget att ta reda på vad jäv innebär.

     • barabajare666

      Word Jacob_Danielsson.

    • Hedningen01

     Ska inte Carl Bildt granskas som alla andra politiker? Självklart måste journalister få röra sig fritt över hela världen. och granska de som sitter vid makten.
     Annars blir världen mer dum och korrupt. 

    • Adrian

     Alltså, nu får du kamma dig.

     Om du hade någon koll på vad du pratade om skulle du känna till att dom dömdes till 1 års fängelse för att olagligt ha tagit sig in i landet, det är visserligen ett övergrepp i sig men kanske någonting man skulle kunna förstå.

     Den verkliga attacken mot yttrande och pressfrihet ligger dock i de 10 års fängelse de dömdes för medhjälp till terrorism, en dom som bygger helt på fabricerade bevis och är MYCKET svår att acceptera för någon med demokratiska värderingar.

     Detta försvar av den Etiopiska diktaturen som kommer från Carl Bildts fanclub på internet är inget annat än vidrig.

   • Eric E

    Ja, här har vi simsalablunder, måhända jag även ger ett svar till dig när du skriver i annat namn, på annat ställe. Lugn det kommer.
    Gott Nytt År förresten!

   • Eric E

    Ja, här har vi simsalablunder, måhända jag även ger ett svar till dig när du skriver i annat namn, på annat ställe. Lugn det kommer.
    Gott Nytt År förresten!

  • Hedningen01

   Så journalister ska sitta på andra sidan jorden och rapportera? Hur f resonerar du? Vilken utveckling får vi om journalister och fotografer inte kan genomföra sina arbeten. Då kan vi lägga ned hela medie världen. Dolltroll är en obehaglig person som avslutar med Lite spill får man räkna med tyvärr…. jaså så hela journalistkåren ska sitt och hålla käften.

  • barabajare666

   Tycker så synd om människor som tänker som dig.

   Gjorde judarna oxå fel som levde i bla Tyskland?
   Vilket otroligt enkel spårigt tänkande du och vissa smyg nassar innerst inne har.
   Din stackare lämna in ditt medborgarskap och bege dig till ett land som vill ha såna som dig.
   Lite spill får man räkna med och i ditt fall är det verkligen värt det!

 • Jan Wiklund

  Jag kan inte riktigt förstå det där med att folk ska avgå hela tiden. Bildt är en värdig representant för den nuvarande regeringen – lika förljugen och destruktiv som de andra statsråden. Men det är ju dom vi har valt…
  Eftersom regeringen inte tar något ansvar för något som helst måste vi andra göra det. Vilket innebär strejk, ockupationer och andra folkrörelseaktiviteter, tills vi har byggt upp en rörelse stark nog att ta över. Som folkrörelserna tog över styret av landet från överklassen i början av 1900-talet.

 • Anonym

  Bildt kommer inte avgå så länge han har Schlingmanns och Renfields stöd. Och det stödet har han så länge som Schlingmann och Renfield känner att de har bra kontakt med Schibsted och Bonniers. Utan seriöst mediadrev(för hur man än vrider och vänder på det så står både LO-tidningen och ABs kulturdel sig slätt mot DNs, SvDs, ABs och Expressens nyhetssidor) så kommer han sitta kvar och så länge ägarna till sveriges stormedia inte vill ha ett drev så blir det inget drev.

  • Nemokrati

   Om han har Schlingmanns och Reinfeldts stöd så innebär ju det att de är lika komprometterade som Carl Bildt, vilket är synnerligen allvarligt. Då bör hela regeringen avgå. 

 • Anonym

  Att Martin Klepke kan skriva en hel sida med faktafel är väl en större anledning till avgång än Carl Bildts deltagande i Europas bästa bolag alla kategorier 2012.
  Jaqg förstår inte folk, som i sin jakt på Carl Bildt kan producera lögn efter lögn. Är ni avundsjuka på Carl Bildst och Lundin Petroleums otroliga framgångar?

  • barabajare666

   I vilken värld lever du egentligen lilla millena?

   Du lever ju en förnekelse som heter duga.
   Men med såna som dig lever folk i bästa fall som levande döda.
   Nej det är dags att göra en rensning av patrasket i Sverige, då skulle du ligga illa till din patetiska stackare.

   • Jonny Disenfeldt

    -”dags att göra en rensning av patrasket i Sverige”
    -”då skulle du ligga illa till”

    Ja så talar en antidemokrat, en socialist eller fascist, en nazist eller en religiös fundamentalist.En som liksom de två fängslade journalisterna tilltalas av våldets väg.

    • Anonym

     Den eviga försvararen av Moderaterna och Carl Bildt visar sig igen. Och som alltid väljer Jonny Diesenfeldt att inte ta i det artikeln tar upp, allt för att byta fokus.

     Som  försvarare av Moderaterna och Carl Bildt gäller att vara först ut att anklaga andra för att vara antidemokrat,  fascist,  nazist, och förstås även trycka in socialist och låtsas att det är samma sak.
      Så gör en av högerns alla fullblodsantidemokrater.

     • Jonny Disenfeldt

      Simsalablunder gör som han alltid gör. Försvarar vänsterextremismens fula ansikte där våld är en naturlig komponent och hot mot oliktänkande är vardagsmat.

      Ja, socialism, kommunism, nazism, fascism och religiös fundamentalism är alla grenar av mänsklig ondska.

  • Sven

   Så har kampanjen från Bildt-anhängare och Lundin-älskare även nått dessa kommentarer. Det tog lite tid, men som så många nu har registrerat: Det har utgått ett påbud om att moderater ska ta sig in på alla artiklar och skriva under dem hur finfin Bildt är.
   Några fakta behövs som synes inte. Som MILLEN2 här ovan visar räcker det med allmänt historie- och faktalöst moderatbjäbb, och hans eller hennes hyllning till uppdragsgivaren Lundin Petroleum här i spalten är ju skrattretande patetisk. Har de betalt dig eller lovordar du dem gratis?

 • Anonym

  en den starkast lysande
  börsstjärnan är oljebolaget Lundin
  Petroleum. En snudd på
  dubblad kurs sedan årsskiftet
  illustrerar att bolaget och dess
  ägare i backspegeln för 2011 kan
  se ett pärlband av lyckosamma
  händelser, särskilt under årets
  andra halva. I princip överallt
  där Lundin Petroleum har satt
  ned borren på sistone har bolaget
  hittat olja. Dessutom har fynden
  visat sig vara betydligt större
  och värdefullare än vad man
  vågat hoppas på.
  En av de mer uppmärksammade

  oljesuccéerna gjordes i norska
  Nordsjön. Och ett särskilt kursstärkande
  besked, i spåren av en
  ny oljefyndighet, kom fredagen
  den 30 september när bolagets
  vd Ashley Heppenstall justerade
  upp sin prognos för hur mycket
  olja det fi nns i den så kallade
  Avaldsnes-licensen. Beskedet,
  som fi ck aktien att rusa med
  drygt 32 procent under en och
  samma börsdag, befäste redan
  efter årets tredje kvartal vinnarställningen
  för aktien.
  Om fredagen den 30

  • Sven

   Patetiskt! Klipp och klistra. Samma rader som de här ovan förekommer under olika namn hos andra personer i artiklar som är kritiska till Bildts jäv-situation.
   Anhängarna kan inte ens uttrycka sig med egna ord. De får en propagandaskrift från högre ort som de ska citera ifrån och hylla Bildt och Lundin Petroleum. Men så går det ju till inom moderaterna, har vi ju förstått.

 • Nemokrati

  Väldigt bra klarläggande och ställningstagande (bara litet tips – kan ni inte bara ta bort det där extra r-et i Lundin Pertroleum så att det blir Lundin Petroleum istället för det sänker liksom intrycket lite, och det vore synd i ett så välbehövligt inlägg som detta). 

  Carl Bildts pudelverkstad går nu för högtryck. Han trasslar in sig i den ena lögnen efter den andra vad det verkar. Först har Lundin Petroleum inte haft någon verksamhet alls i området dit de fängslade journalisterna tog sig in för att skildra det folkmord som pågår, sedan satt han inte i styrelsen under den tid som företaget etablerade sig där, och nu säger han att UD:s kontinuerliga kontakter med Lundin Petroleum under den tid de etablerade sig i Etiopien var helt ”normal verksamhet” för UD. 

  Som sagt Carl Bildt skulle avgått för länge sen. 

 • Jonny Disenfeldt

  Journalister står inte över lagen.

  Dessa två har bevisligen brutit mot ett annat lands lagar genom att ta sig in illegalt tillsammans med en gruppering av väpnade trupper.

  Det utdömda straffet kan anses vara hårt i våra ögon sett, det finns även hårda straff i t.ex muslimska länder mot något så simpelt som alkoholkonsumtion etc, det gäller att följa länders lagar, det är ett rätt enkelt recept.

  Dessa våldsrevolutionärer får nog skylla sig själva och hoppas på att bli benådade. 

 • Är det Carl Bildts fel dessa 2 svenskar gripits misstänkta för terrorism?

  På vilket sätt skulle Carl Bildt göra något annat annorlunda?

  Sosseriet vill bara köpa billiga poäng

  • Marta Persson

   Är det bara Kalle Bildts pojkar som skriver kommentarer här? Tragiskt…Vi har alltså en utrikesminister som är ”selektivt senil”!
   Carl Bildt har inget minne av Lundin Oils projekteringslicens 2006, trots att han satt i styrelsen 2001-2006. Han har heller inget minne av av en miljö-och riskstudie/CSR av Ogaden 2005, och ”vet inte exakt” när investeringsbeskedet 2006 togs. 
   Det är ju solklart att han inte är intresserad av att få journalisterna frigivna. Reinfeldt och Bildt är en skandal. Kan jäv bli tydligare än så här? Måste vi tatuera in det i Bildts panna för att folk ska förstå?
   Enligt en rapport ”Unpaid debt” från 2010, så dödades 12000 och 180000 fördrevs från Ogaden för att bana väg för Lundin Oils oljeprojektering. 
   De´e´ju för jävligt och enormt tragiskt att Persson & schibbye inte fick göra sitt reportage klart…hade förhoppningsvis resulterat i en ny regering och framför allt ny utrikesminister för oss!

   • Jonny Disenfeldt

    Du vill ha en (s)talin regering hör jag, hur många offer har vi för socialism/kommunism i världen ? Runt 100 miljoner skulle jag tro, den siffran vill du öka på …

 • Eric E

  Är det helt klarlagt vad dessa två journalister gjort därnere? Måste väl vara av största intresse att sakfrågan är klarlagt.
  Och inte rår väl Calle för att dessa är fängslade, och är ett brott gjort skall väl lagen gälla. Vad hade hänt i Sverige? Jag vet inte, måhända någon kan redogöra för bevisfrågan i detta.

 • Pingback: Stor protestaktion mot ”teflonministern” Carl Bildt()

 • Pingback: Låt staten betala bostad åt Carl Bildt! « skvitts()