Läkaren som avslöjade vanvården hos Carema tvingas bort

Läkaren som anmälde vanvården på äldreboendet Koppargården, som drivs av Carema, får inte vara kvar. Anledningen är samarbetssvårigheter, enligt stadsdelsförvaltning.


Läkaren är anställd av Trygg Hälsa som har avtal med Stockholms läns landsting. Men det är stadsdelen Hässelby-Vällingby som beslutar om vem som ska sköta läkarverksamheten på ett boende.

– Stadsdelsledningen har nu beslutat att vi inte kan vara kvar på Koppargården, säger Anders Hellström, verksamhetschef och medicinsk ansvarig läkare på läkarorganisationen Trygg Hälsa. Motiveringen är att vi inte kan samarbeta med Carema.

Stadsdelen anser att man inte kan garantera patienternas säkerhet för att det finns konflikter mellan Trygg hälsa och personalen på Koppargården.

– Kopplingen till att vår läkare slog larm om missförhållanden är solklar, säger Anders Hellström. Vi har lagar som vi måste följa när vi ser något som inte stämmer, vilket inte faller Carema i smaken.

Enligt Hellström slog läkaren larm om vanvården på Kopparbergen redan för ett år sedan. Då valde stadsdelen att inte göra någonting. När samma läkare anmälde missförhållandena en andra gång i början av september läckte uppgifterna till Dagens Nyheter. Först då agerade kommunen.

– Det är vår skyldighet att säga ifrån. Men när vi gör det blir vi straffade. Ur demokratisk synvinkel tycker jag att det här farligt. Det sänder fel signaler till samhället. Budskapet blir att den som slår larm plockas bort.

Ytterst ansvarig på stadsdelen Hässelby-Vällingby är stadsdelsdirektör Leif Spjuth. Enligt honom är det landstinget som beslutat att Trygg hälsa inte får vara kvar på Koppargården.

– Vi har rekommenderat landstinget att byta läkarorganisationen, men det är landstinget som har fattat beslutet, säger han.

Leif Spjuth har inga synpunkter på hur Trygg Hälsa skött sitt ansvar. Den kan vara lika bra som vilken läkarorganisation som helst, menar han. Det handlar enbart om samarbetssvårigheter mellan sjuksköterskorna på boendet och Trygg Hälsas läkare, hävdar han.

– Carema har länge velat byta ut Trygg Hälsa. Konflikten gör att vi inte kan garantera patienternas säkerhet, säger Leif Spjuth.

Esref Okumus
08-725 52 09

Kommentera den här artikeln

 • Daniel L Hakansson

  Har dom vanvårdade på koppargården också samarbetssvårigheter?

  Så staddelsdirektören menar att Carema garanterar patienternas säkerhet på koppargården?
  Det var väl gått sådär hittills med den saken , eller vad tycker stadsdelsdirektören om alla rapporter och inspektioner . Vars innehåll rimligen innebär att läkaren gjorde rätt – enl Lex Maria m f l lagar- som slog larm.*

  Och nej ytterst ansvarig är inte tjänstemannen . Det är teflonmoderaterna i stadsdelsmänd, landsting och kommuen. Exakt i vilket ruta ansvaret ligger vet jag inte , men dom borde smaka på sin egen medicin : in på ett caremaboende med er, minst ett halvår.

 • Anonym

  Detta bör väl inspirera Kommunalarbetarförbundet  att i MBL-förhandlingar kräva att vården enligt 3 kap 3 § socialtjänstlagen skall drivas med kvalitet i kommunal regi samt att avtalen med vinstbolagen sägs upp. Varför ska våra skattepengar hamna som obeskattade vinster i s k skatteparadis?
  Socialdemokraterna i stadsdelsnämnder och socialnämnder bör kräva att avtalen med vinstbolagen sägs upp.
  Alla stockholmare  kan väcka medborgarförslag i stadsdelsnämnderna om kvalitet i vården genom att använda ”vinstpengarna” till vård – gärna i non-profit-stiftelser. Följ t ex exemplet på stiftelsen Danviks hem och Stockholms sjukhem för att få bättre vård för våra skattepengar om man inte vill driva vården i egen regi!

  Per-Ola Larsson

 • Stockholm Sveriges sunkigaste stad?

 • Christer Nilsson

  Det är precis detta beteende som tvingar Läkare att ändra och manipulera tidigare Läkarintyg, under press från Landsting & Försäkringskassan helt enligt Alliansens instruktioner och hotelser!! Jag har själv varit med om det här efter två hjärtinfarkter & medföljande by-pass och kontaktat precis alla Media & sk. Public Service för länge sen, de har reagerat med totalt tystnad för att rättfärdiga och medverka till att mörka allt!!

 • Christer Nilsson

  Jag har även anmält hela historien med utpekande till den lokala Läkaren på Berslahssjukhuset i Fagersta och Landstinget Vestmanland med  lokala Försäkringskassan Fagersta till SOCIALStYRELSEN bla. där de endast gjort allt i deras makt för att försvåra anmälan och till slut nerlaggt ärendet utan någon egentlig förklaring, så även SOCIALSTYRELSEN är djupt manipulerad och infiltrerad i dessa ärenden!! ja som alla förstår så skulle det givetvis vart helt orealistiskt om inte de också skulle ingått i den RÖDA TRÅDEN!!!  Läkaren fick senare iaf. lämna sin tjänst efter alla mina påtryckningar på BERSLAGSSJUKHUSET i FAGERSTA med förklaringen att han inte passade in i deras ”POLICY”

 • Gunnar Johansson

  Så mycket är lagarna värda i Moderaternas Sverige.
  Vård och omsorg kan alltid bli bättre även i gemensamt drivna boenden. Men där finns ändå möjlighet till förbättring. Äldraförvaring enligt Alliansens modell kan bara urarta till moderna tiders ”änglamakare”

 • Den där statsdelsdiriktören Leif Sjuth, vad har han för medicinska kvalifikationer? Att vara diriktör innebär egentligen ingenting alls mer än en tittel, som ska uppbära en hög lön, Patientomvårdnad skulle han vara så snäll att överlämna till de som är kompitent till. Samtidigt som han vill byta läkare så säger han samtidigt han han nr ekomenderar att läkraen byts ut , och i samma andetag säger han att Carema har under en längre tid velat byta ut Trygg Hälsa? Leif anser att han äventyrar patienternas hälsa. Kära nån kan man inte utveckla Carema från ett vuxendagis till en vårdinrättad organisation? Samt att de som ska uttala sig bode ha lite kunskap och etik! När anmälan om vanvård har anmälts och ingenting har gjorts åt denna anmälan? Att en stasdelsdiriktör ifråga sätter en medicinsk ansvarig läkares råd och det är ju sj’lvklart förstår man inte bryr man sig inte så finns det en automatik i att samarbetet i fungerar, ärlighet säger vem som har fel i sammanhanget, pengar, makt och egoism!

 • Pingback: Läkaren avslöjade vanvård på Caremas Koppargården, tvingas bort | Granska omsorgen()

 • Pingback: Välfärd till lägstbjudande | Sven Tycker()

 • Pingback: Dagens sjukförsäkring är ovärdigt i ett välfärdssamhälle som vårt! | LO Bloggen()

 • Pingback: Reinfeldts arbetslinje en grym flopp « Ett hjärta RÖTT()

 • Pingback: 2000aldrig’s adventskalender, lucka 6 | 2000aldrig()

 • Pingback: Inlägg som utvecklar – 7 december 2011 | Affärsdriven HR()

 • Pingback: Inlägg som utvecklar – 7 december 2011 « HRstream | Alla HR-bloggar på en sida()

 • Trots allt som händer, all vanvård, så fortsätter nu alliansen i Stockholms stadshus att lägga ut vård på vinsdrivna bolag. Attendo care ska nu ta över driften av kommunala väl fungerande Katarinagården. Flera har flyttat sina kära till Katarinagården från vanskötta Vintertullen – drivet av …. Attendo. Anhöriga och oppositionen på Södermalm protesterar. Det behövs nu när mediestormen verkar bedarra. Då brukar det inte gå många veckor förrän det är ‘business as usual’. Så får det inte bli denna gång. Medborgare och politiker måste ta sitt ansvar – för tillräckliga anslag och för utförare som inte genom vinst- och bonusmål direkt motarbetar verksamhetens syfte: god omsorg.
  Åke Sandberg, http://www.akesandberg.se (organisationsforskare)

 • Pingback: Statsminister utan ansvar och visioner « Ett hjärta RÖTT()

 • Pingback: Årets julklapp()

 • Pingback: Om intäktskonstnärer och nyspråk: Caremaspelet är årets julklapp - Johan Wirfält | Rodeo Magazine()