Foto: Fredrik Sandberg

Johan Ehrenberg har varit en mångsysslande rebell sedan 70-talet. Han har just börjat sälja elbilar och samtidigt kommer hans annorlunda ekonomihandbok ut i en ny upplaga.

På frågan hur han får ork och får tiden att räcka till svarar Johan Ehrenberg:

– Allt jag gör hänger ihop. Det är livets mening att skapa saker och se till att någon annan får det bättre. Om jag bara såg till att jag själv fick det bättre vore det meningslöst.

Ekonomihandboken har han skrivit tillsammans med ekonomidocenten Sten Ljunggren. För Johan Ehrenberg är lönebildningen en viktig del av den nya boken.

Lönerna står stilla samtidigt som företagens vinster stiger kraftigt. Det beror på att facken och politikerna har sluta kämpa för att få del av vinsterna. I stället värnar de om Sveriges internationella konkurrenskraft, enligt Johan Ehrenbergs analys.

– När facken tar fajten om lönen borde det ske i förhållande till vinsten – inte till produktiviteten. Nu blir lönekampen mer en teknisk diskussion, säger han.

Boken är skriven för att användas i studiecirklar – med korta kapitel och återblickande sammanfattningar. Och för dem som vill ha andra svar på de ekonomiska frågorna och problemen än de som politiker ger och som vanligen finns i medierna.

– Arbetarrörelsen har inte någon egen politik utan skuggar borgerligheten när det gäller frågor som statsskulden, räntepolitiken och lönepolitiken.

Det är tredje upplagan av boken och skälet till att de två författarna skrivit den är både finans- och klimatkriserna, förklarar Johan Ehrenberg.

De skriver att avregleringarna av kapitalet ökat finansspekulationerna och att det i sin tur har lett till ett starkare och mäktigare finanskapital. Johan Ehrenberg säger att ett av de viktigaste politiska kraven är att förstatliga hela kreditväsendet – för att få politisk kontroll.

Samtidigt har klimathotet ändrat förutsättningarna för tillväxt. Inga ekonomiska kalkyler stämmer längre. Oljan måste ersättas inom fem år.
Och det är inte finanskapitalet som kommer att se till att vi får ren energi eller bygger om hela trafiksystemet. Därför måste den offentliga sektorn bli en stor investeringsmotor – och inte präglas av besparingar och knapphet, argumenterar Johan Ehrenberg.

Vi ses i ETC:s lokaler på Söder i Stockholm. Johan Ehrenberg har ända sedan slutet av 1970-talet gjort tidningen ETC i olika skepnader. I början på 80-talet blev han omtalad för att han under ett halvår levde som Jenny och beskrev det i ett reportage.

I dag står energifrågorna mer i centrum för Johan Ehrenberg. På en kulle utanför Katrineholm har han byggt upp en park av alternativa energikällor – med solceller och vindsnurror. Tanken är att visa att det går att producera alternativ el, och samtidigt ge folk tips och råd om hur de ska göra. Målet är att parken ska producera el till 100 villor. Och det är uppnått till hälften.

Sedan en tid säljer Johan Ehrenberg också elbilar genom ETC. Som klimatengagerad anser han att det är avgörande att försöka finna alternativ och att använda dem – och att ge andra möjlighet att använda dem.

Tidningen heter numera Dagens ETC och kommer en gång i veckan. Det är en av förlagets nio veckotidningar som ges ut runt om i landet. Sedan 2005 har ETC och Johan Ehrenberg byggt sitt eget tidningsimperium, där både många anställda och huvuddelen av läsarna är unga.

Målet är 20 tidningar och 100 000 prenumeranter till nästa val. Syftet är att bekämpa den borgerliga regeringen.

– Det finns nästan inga alternativ i medierna. Och det måste finnas en röst som talar om när regeringen ljuger.

Johan Ehrenberg anser att nästa riksdagsval är mycket avgörande.

– Om vi inte bryter den borgerliga ekonomiska politiken då går vi mot ett gigantiskt nederlag med sänkta löner och nedrustning av välfärden.

Intervjun är slut och han är på väg till en fackklubb inom Handels för att prata om privatisering. Ungefär två gånger i veckan håller han föredrag i någon facklig organisation.

– Det är sorgligt. Med hjälp av mig vill facket ha ett nytt perspektiv, men efter diskussionen händer som regel ingenting. Den radikala diskussionen blir ett alibi för att inte göra något.

Och detta är en avgörande del i hans tänkande – för att något ska ändras så behövs folklig aktivitet. Han jämför med utvecklingen i Nordafrika och Egypten. Det var de folkliga rörelserna som skapade förändringarna.

– En bok kan förklara borgarnas tankar, men det behövs folk som säger nej för att det ska ske någon förändring. Det behövs fackföreningar och politiska partier som slåss för något annat.

Fakta

Johan Ehrenberg

Jobb: Vd för ETC, författare, chefredaktör och elentreprenör.

Ålder: 54 år.

Familj: Fru och två vuxna barn.

Bor: Bostadsrätt på Södermalm.

Inkomst: ”Tar ut 25 000 kronor i månaden, kan ta ut mer om jag vill. Men jag har ingen försörjningsbörda och jag vill inte bli rik.”

Bil: Företagsbil – en elbil.

Utbildning: Grundskola. Politisk aktivism.

Fritidsintressen: Skrattar: ”Kul att skriva och titta på fantasy – kul med sagor. Ser Game of Thrones. Och annars dricker jag vin och tittar på solnedgången. Spelar piano.”