Hotell- och restaurangfacket följer Fastighets och Livs exempel och öppnar för papperslösa att bli medlemmar.

Inför Hotell- och restaurangfackets (HRF) kongress hade förbundsstyrelsen sagt nej till en motion om att låta papperslösa bli medlemmar. Det är svårt för facket att företräda personer som formellt inte har någon anställning och kanske inte vågar träda fram med sitt namn, ansåg styrelsen. För de papperslösa själva ger medlemskapet inte heller fullt utbyte, då de inte kan dra nytta av fackets försäkringar.

Men en klar majoritet av kongressombuden tycker annorlunda. I går, söndag, biföll kongressen motionen.

– Vi utgick från de grundläggande fackliga värderingarna, säger Katja Ojanne, som skrivit motionen och talade för att de papperslösa ska få bli medlemmar. Vi ska företräda alla som jobbar i vår bransch.

Ett argument i debatten var att Fastighets och Livs har fattat samma beslut tidigare, och klarat att företräda de papperslösa i olika situationer.
Förutom fackliga principer pekade förespråkarna på att de papperslösa skulle kunna underminera kollektivavtalen. Enligt Fackligt center för papperslösa arbetar omkring 50 000 människor i Sverige utan att ha arbets- och uppehållstillstånd.

– Vår bedömning är att de blir fler, säger Katja Ojanne, som sitter i styrelsen för organisationen.

Under HRF:s kongress har förbundsordföranden Ella Niia fått förnyat förtroende, och Therese Guovelin har valts till vice förbundsordförande. För första gången har HRF också en förtroendevald avtalssekreterare, till den posten utsågs Malin Ackholt. Kongressen avslutas på eftermiddagen i dag, måndag.