Regeringen vill ha hjälp av fack och arbetsgivare för att få ner arbetslösheten, särskilt bland unga och långtidsarbetslösa. Finansministern bjuder därför in tills samtal.

– Vad vi få till stånd är åtgärder som sänker arbetslösheten och höjer sysselsättningen, sade Anders Borg på en pressträff.

Enligt Borg gäller inbjudan, som gått ut i ett brev till LO, TCO, Saco och Svenskt Näringsliv, en runda av inledande diskussioner. Men det syftar till en långsiktig dialog med fack och arbetsgivare där staten kan hjälpa dem att komma överens genom att till exempel erbjuda lägre arbetsgivaravgifter för företag som träffar avtal.

– Men vi har inget omfattande reformutrymme att ta till, sade Borg.

Tanken är att samtalen, i vilka även medarbetare till arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) ska delta, påbörjas i nästa vecka.

Det pågår redan samtal mellan arbetsmarknadens parter bland annat om att underlätta för unga att få jobb och i vår ska Svenskt Näringsliv och tjänstemännens PTK förhandla om ett nytt omställningsavtal, där Svenskt Näringsliv säger sig vilja påverka turordningsreglerna.

Borg uppgav i samband med Moderaternas stämma i oktober att han vill öka trycket på parterna för att nå resultat och efterlyste trepartsuppgörelser mellan parterna och regeringen.

– Vi har ju varit skeptiska till kafferepen på Haga, men man kanske måste fundera på om de där kaffetermosarna ska tas fram igen, sade Borg då.

Finansministern pekade på att korttidsanställningar och lärlingsanställningar fungerar väl i länder som Holland och Tyskland. Borg uppgav också i samband med partistämman att regeringen är beredd att gå in med sänkta arbetsgivaravgifter för företag som sluter avtal om sådana anställningsformer.