Foto: Ola Torkelsson

Först ville hon bli författare, men hon fick inte ordning på skrivandet. I stället blev tecknade serier en fri kanal för skapandet. Och nu håller Liv Strömquist på att slå igenom på bred front.

Om 1 000 år kommer forskare att kartlägga de utdöda moderaterna. De gör utgrävningar på boplatser som Bromma och Båstad. Och bland fynden finner de spår av ritualer som bland annat gick ut på att söka jobb som inte fanns och att utföra arbeten som inte behövs.

Skildringen av den framtida mode­ratforskningen finns i Liv Strömquists senaste seriealbum – Ja till Liv. Det är uppbyggd som en ABC-bok. Lämningarna efter moderaterna finns under bokstaven A: Arbetslinjen.

– Boken är som en skolbok och jag driver med mig själv och min allmänt uppfostrande stil i mina andra böcker, säger hon.

Hon har sin ateljé i Mazettihuset i Malmö, en gammal chokladfabrik. Liv Strömquist sitter tillsammans med en grupp andra serietecknare.

Vid hennes arbetsplats finns en bild på en koppargravyr, som hon gjort tillsammans med en kompis. Den är till minnet av Sven Otto Littorin – arbetslinjens anfader. De satte upp den i Citytunneln i Malmö och texten vänder sig till de tusentals pendlare som passerar på väg till jobbet och aldrig skulle drömma om att kräva sextimmars arbetsdag eller sjukskriva sig för cancer eller något annat. Ett avslutande PS förklarar att Sven Otto Littorin inte ska bli ihågkommen som en sunkig torsk.

Plaketten försvann efter en timme.

– Jag tycker det är en farlig missupp­fattning att arbete är det enda sättet man kan bidra på och det enda som man kan vara stolt över. Det är inte bra att man inte fattar att kultur kan ha ett värde för civilisationen.

Liv Strömquist går runt med sin några månader gamla son. Hon ammar och han kräks. Hon klappar om honom, sätter sig i soffan och funderar kring att många kända svenska musikband kommit i gång under en a-kasseperiod. Konstaterar att sådant skulle vara bättre för arbets­lösa än att delta i fas 3, skriva cv och lära sig att söka jobb.

Vi bläddrar vidare i boken, B: Barn – de är kristdemokrater eftersom barn är mot skilsmässor, vill att mamma ska vara hemma, håller på traditioner som hur jul ska firas, älskar de högre samhällsklasserna och gärna klär sig i krona och prinsessklänning.

Liv Strömquist växte upp utanför Simrishamn och de kristdemokratiska barnen är en beskrivning av henne själv som liten, hävdar hon.

När hon gick i skolan var det ett högerextremt uppsving och i Simrishamn fanns uniformerade nazister. Själv var hon med i en antirasistisk grupp.

– Nassarna var ju inte direkt bäst i klassen. Det var jag – bäst i klassen.

Senare har hon hjälpt till att gömma flyktingar och flera gånger har hon varit i den mexikanska delstaten Chiapas som observatör. Observatörer är ett sätt att skydda befolkningen från övergrepp.

För henne är politik väsentlig. Det handlar om klimatförstöringen och de ekonomiska orättvisorna. Hon säger att klimathotet kanske är svårt att hantera för politiska partier eftersom det kan vara svårt att driva att till exempel inrikesflyget ska bort. Då passar det bättre med en gräsrotsrörelse.

– De tre rikaste människorna i världen äger mer än de 49 fattigaste länderna. Det är så jävla orättvist.

Hon berättar hur den första boken kom till i ett flöde. Det viktiga var att bara köra på, inte analysera och inte väga in en massa aspekter, för då var risken stor att det låste sig.

Hennes serieböcker har handlat om sexuella övergrepp – och det som är bra med sex. Om tvåsamhet och parrelationer, om kända män som behandlar sina fruar illa.

– Jag vill att de som läser det jag skriver ska bli inspirerade att göra motstånd mot det som är fel. Jag hoppas att läsarna ska bli glada och upplyfta och att de ska gå ut och göra något.

Just nu spelas hennes bok Prins Charles känsla på Malmö stadsteater. Nyligen ritade hon en serie till SVT:s kulturprogram Kobra.

För någon månad sen föreslog hon att kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth ska kallas Blubby, eftersom ministerns namn har en negativ klang. Det var när ministern hade förklarat att ordet kultur har en negativ klang och att hon i stället vill använda ordet underhållning.

Nu har Blubby en egen sida på Facebook, som tre tusen människor följer. En student på Musikhögskolan har bett Liv Strömquist om lov att kalla ett musikstycke för Blubby. Och det får han göra.

Med stort genomslag kommer hon att få större inflytande och en slags makt­position. Det vet hon inte riktigt vad hon ska göra av. Liv Strömquist skrattar och säger:

– Kanske måste jag styra upp lite och skärpa mig och inte vara så låg och taskig – och se till att bara driva med folk som förtjänar det.

Fakta

Liv Strömquist

Ålder: 33 år.

Bor: I hyrestrea nära Mölle­vångstorget i Malmö

Jobbar med: Tre dagar i veckan på radions satirprogram Tanke­smedjan. Tecknar resten av tiden.

Inkomst: Vet inte, inte gjort deklarationen. Kanske 23 000 eller 24 000 i månaden från radion.

Utbildning: Examen i statskunskap och sociologi, har skrivit om IMF:s fattigdomsbekämpning och ett projekt i Malmö för arbetslösa.

Gör om tio år: Hoppas kunna fortsätta rita och skriva och göra saker som är intressanta för andra och för mig själv.