1. Hur har ni påverkats av terrordåden i Norge?

2. Vilken politisk analys har ni gjort av dåden?

3. Hur går ert arbete vidare?

”Ingen ungdomsförbundare är oberörd”

Adam Cwejman, ordförande, Liberala ungdomsförbundet

1. Ingen ungdomsförbundare i Norden är oberörd. Det känns också mycket viktigare att ha demokratiskt goda diskussioner. Vi kämpar inte bara för vår politik utan också tillsammans med andra partier, till exempel S, för ett system.

2. Man kan inordna dådet i en större rörelse av främlingsfientlighet och extremism som inte bara befunnits sig i periferin utan mitt ibland oss. Det är en sak när man kan peka på en extrem klick. Men när man stöter på hatet och främlingsfientligheten dagligdags … Jag tänkte att det måste finnas galningar som ser det här som en självklarhet, jag tror inte att Breivik ser sig själv som en extremist. Det är en typ av normalisering, som är annorlunda.

3. Som vanligt.

”Vi tänker mer på säkerheten”

Aron Modig, ordförande, Kristdemo­kratiska ungdomsförbundet

1. Känslomässigt har vi naturligtvis påverkats mycket, i likhet med alla andra. Förbundet har varit i kontakt med AUF, SSU samt KrFU (det norska kristdemokratiska ungdomsförbundet) och framfört vårt stöd. Vi har också deltagit i minnesmanifestationer.

2. En ensam galning ligger bakom, sådana är svåra att skydda sig emot. Denna gång har illdåden haft politiska förtecken, men gärningsmannen äger ensam ansvaret.

3. Säkerhetsmässigt kommer vi säkert att tänka på ett annat sätt, inte minst vid våra stora riksarrangemang.

”Vi har inte tappat i opinionen”

Gustav Kasselstrand, ordförande, Sverigedemokratisk ungdom

1. Medier har talat om att vi skulle tappa i opinionen av det här, men vi har inte sett någon effekt, medlemstalet ökar i samma takt som tidigare. Vi var berörda och deltog i minnesmanifestationer, skickade kondoleanser till SSU och AUF. Det var viktigt för oss att delta i ceremonier, även om vi förvägrades att vara med på SSU:s minnesceremoni på Sergels torg.

2. Vi har inte gjort någon politisk analys, det vore tragiskt att politisera de här terrordåden.

3. Vi jobbar på som vanligt.

”En förnyad önskan att engagera sig”

Hanna Wagenius, ordförande, Center­partiets ungdomsförbund

1. Vi blev naturligtvis chockade och upprörda. Är man engagerad i ett politiskt ungdomsförbund så berör det på ett helt annat sätt. Men jag uppfattar också bland medlemmarna en förnyad önskan att engagera sig.

2. Vi har inte gjort så mycket av politisk analys.Som vi har förstått det handlar det om en extremist och de finns i alla läger. Vi har historiskt sett fått hot från både extremvänster och extremhöger.

3. Det rullar på, vi vill inte låta en galning, en terrorist, förstöra något för oss.

”Högerextremismen blir mer akut att ta tag i”

Rebecka Carlsson, språkrör, Grön ungdom

1. Framför allt har den politiska agendan påverkats. Störst är känslan av att vi måste se på främlingsfientligheten på ett nytt sätt.
Säpo har inte kontaktat oss, det finns ingen förändrad hotbild. Men vi borde ta tag i hotbilden mot unga politiker (mer än mot vanliga medlemmar på sommarläger) på ett annat sätt än vi gör i dag.

2. Naturligtvis att han är ansvarig själv, men också att dådet legitimeras av strömningar i samhället som är åt helt fel håll. Högerextremismen blir mer och mer extrem, mer och mer akut att ta tag i.

3. Det är en väldigt hård ton mot unga politiker och det är verkligen ett hot mot demokratin. Där behöver ungdomsförbunden göra något gemensamt.

Mångfaldsarbete och antirasism högprioriterar vi sedan tidigare.