LO och Socialdemokraterna ska fortsätta med fackligpolitisk samverkan – men i nya former. Socialdemokraterna ska samarbeta mer med tjänstemännen, framför allt i TCO. Organisationsanslutningen av fackavdelningar ska upphöra.

Det är några slutsatser i en utredning av Kommunals tidigare ordförande Ylva Thörn. Hon fick uppdraget av Socialdemokraterna förra hösten. Nu har hennes rapport presenterats för partistyrelsen.

– Fackligpolitisk samverkan är ett medel för att nå ett gemensamt mål om en bättre vardag för folk som går till jobbet varje dag, arbetslösa och sjuka. Det handlar om att möta människor, samtala och omsätta förslagen i verkligheten. På det sättet skapar vi trovärdighet för fackligpolitisk samverkan, anser Ylva Thörn.

När kollektivanslutningen avskaffades 1991 öppnades möjligheten för facket lokalt att ansluta sig till Socialdemokraterna. Kritikerna hävdar att facket därmed köper sig makt och inflytande. Debatten poppar upp med jämna mellanrum.

Enligt den senaste, osäkra, statisti­ken från 2008 är 123 000 LO-medlemmar organisationsanslutna, det vill säga med i Socialdemokraterna via sitt fack. Det är mindre än tio procent. Om anslutningen avskaffas går arbetare­kommuner och partidistrikt miste om LO-pengar. Beloppen varierar mellan orterna.

10 av 13 LO-distrikt, 21 av 26 partidistrikt och 141 av 290 arbetarkommuner har svarat på frågor om hur det fackligpolitiska samarbetet fungerar i dag. Majoriteten vill bevara samarbetet, men samtidigt är många osäkra på vad fackligpolitisk samverkan egentligen är.

– På senare år har uppdragen profes­sionaliserats. Du engagerar dig antingen fackligt eller politiskt. Och de två möts inte. Vi behöver nya mötesplatser för facket och politiken, säger Ylva Thörn.

Problemet är detsamma när det gäller att nå ut till folk i allmänhet. Det är svårare att komma in på arbetsplatserna. Industrin krymper och servicesektorn växer. Allt fler har otrygga jobb.

Det krävs nya mötesplatser för att nå grupper som unga, arbetslösa och sjuka.

– Och de förtroendevalda behöver prata om sitt uppdrag med arbetskamraterna, tycker Ylva Thörn.

Det blir Socialdemokraternas partikongress 2013 som avgör hur fackligpolitisk samverkan ska se ut i framtiden. Ylva Thörns utredning är en grund för diskussioner och beslut på kongressen.