Styrelsen för Sveriges Fartygsbefälsförening, SFBF, har beslutat om en extrakongress för att gå samman med Sjöbefälsförbundet.

Den extra kongressen ska hållas den 27 september i år, och samgåendet mellan de båda facken för sjöbefäl är den enda frågan på dagordningen.

Därmed har ännu ett steg tagits mot ett nytt, gemensamt förbund för alla chefer inom sjöfarten. Nästa kontrollstation blir Sjöbefälsförbundets, SBF:s, styrelsemöte den 9 juni, som väntas besluta om en motsvarande extrakongress för sitt förbund, som hålls samma datum som SFBF:s.

Historiskt har SFBF, som bildades 1907, varit förbundet för befälhavare och styrmän. SBF, vars föregångare Maskinistförbundet bildades 1848 och alltså är en av Sveriges äldsta fackföreningar, har organiserat maskinbefäl. De har varit rena yrkesförbund, som svartsjukt bevakat varandras löner och status.

Men på senare år har gränserna mellan nautiskt och tekniskt befäl suddats ut, och båda förbunden är numera öppna för samtliga chefskategorier ombord, inklusive restaurangchefer. De båda förbundens senaste ordinarie kongresser 2008 beslutade därför om ett närmande, och sedan dess har en arbetsgrupp förberett ett samgående.

– Nu är vi helt samspelta, säger Mikael Huss, ombudsman i SBF. Vi har bland annat nått en gemensam syn på lönerelationerna. Med så små besättningar som vi har på fartygen i dag vore det löjligt att fastna i interna motsättningar.

– Vi har faktiskt tjuvstartat redan genom att samarbeta kring förhandlingar. Till lokala förhandlingar skickar vi bara en representant från ett av förbunden.

En knepig fråga har varit vilken centralorganisation det nya förbundet ska tillhöra. SBF är med i Ledarna, medan SFBF är medlem i Saco och helst vill behålla Sacoanknytningen, bland annat för sina statligt anställda medlemmars skull (exempelvis befäl på vägfärjorna). Lösningen blir att medlemmar i det nya förbundet får vara med i både Saco och Ledarna.

De båda förbunden är ungefär jämnstora med omkring 2 000 aktiva och 1 000 passiva medlemmar vardera. Vad det nya förbundet ska heta är inte klart.

– Namnfrågor är känsliga, säger Mikael Huss. Det blir väl en av de stora diskussionspunkterna på vår extrakongress.