LO ställer sju krav på fas 3

LO-distriktet i Västsverige vill kvalitetssäkra fas 3.

– Fas 3 har utvecklats till ett bidragssystem för företag snarare än utvecklande praktik för den arbetslöse, säger Inger Andreae, ombudsman på LO-distriktet i Västsverige.

De första deltagarna hamnade i fas 3 för snart två år sedan, i april 2009. Nu är fas 3 den åtgärd som växer snabbt. 26 000 deltog i fas 3 i april. Enligt prognoser ökar antalet till 47 500 i början av 2014.

I takt med att allt fler deltar har rapporterna om missförhållanden i fas 3 ökat.

För att komma till rätta med problemen föreslår LO-distriktet i Västsverige en kravlista som ska garantera att deltagarna får en utvecklande praktik i fas 3. Listan innehåller sju punkter för kvalitetssäkring av fas 3:

• Arbetsplatsen ska tillhandahålla en motiverad och utbildad handledare.

• Arbetsplatsen ges de förutsättningar som praktiken kräver avseende tid, resurser och ekonomi.

• Arbetsmomenten ska var meningsfulla, men inte utgöra gratis arbetskraft på den reguljära arbetsmarknaden.

• Arbetsgivaren, fas 3-deltagaren och Arbetsförmedlingen ska tillsammans ta fram en praktikplan.

• Det ska ske samråd med facket.

• Arbetsgivaren ska ha kollektivavtal.

• Praktikens kvalitet och värde för deltagaren ska följas upp och utvärderas.

Mats Pejer
08-796 27 16

Kommentera den här artikeln

 • Dessutom borde arbetstiden sättas utifrån ersättningsnivån – det är ju inte rimligt att folk ska fasa 40 timmar i veckan för arbetslöshetsersättning från 65 % och neråt. Men allra helst borde FAS 3 skrotas!!

  • Wilma Svan

   Är det verkligen 40 timmar jag hr fått för mig att det skall vara 75 % att du skall söka jobb 25% men men jag kan ha fel  hälsn från en som nyligen hamnat i FAS 3 men jobbar också vanligt men då inte heltid blir väldigt konstigt för mig att åka hit och dit  Stressigt värre

   • Börje Carlsson

    2007:414 §6
     ”Insatserna i fas tre av jobb- och
    utvecklingsgarantin ska täcka hela den enskildes arbetsutbud inom
    programmet och inkludera eget arbetssökande. Omfattningen av det egna
    arbetssökandet inom fas tre ska bestämmas i dialog mellan
    arbetsförmedlaren och den enskilde. ”

    Gummiparagraf, i praktiken är många i händerna på anordnarens godtyckte, särskilt de mindre seriösa, som Myrorna.

 • Praktiktanten

  ” Arbetsmomenten ska var meningsfulla, men inte utgöra gratis arbetskraft på den reguljära arbetsmarknaden.”

  Kan man hitta en större motsägelse???

 • Siv-Ann Ljungqvist

  LO behöver inte 7 punkter för FAS 3. Det behövs bara en punkt:
  1. FAS 3 ska bort omedelbart, pga av att det är en förnedring av människor att bli placerade till att utföra arbete uten lön .

 • Anonym

  Fas3 är ingen praktik det är en syssla… och detta fanstyg ska bort!!

 • Anonym

  Fas 3 ska bort om inte facken fattar det så ska inte facken heller ha några medlemmar kvar.

 • Jarl Barkenfelt

  Deltagarna i FAS3 omfattas inte fullt ut av Arbetsmiljölagen!
  Regionala Skyddsombud har inte koll på hur medlemmars arbetsmiljö är!
  7 stycken punkter…inte en stavelse om arbetsmiljö!
  Hur kvalitetssäkrar jag en verksamhet på en arbetsplats om jag inte har
  har kontroll på den viktigaste biten i arbetslivet, arbetsmiljön?
  Jag tycker det är hög tid för våra förbund inom LO att visa musklerna !
  Räcker inte det så måste vi använda dem!

 • Rickard

  är i FAS 3…får bara 65% i ersättning plus jag kommer arbeta från 9 till 11 på kvällen. även helger. Min handläggare säger inget om det förutom avstängning om jag slutar där.

 • Rickard

  är i FAS 3…får bara 65% i ersättning plus jag kommer arbeta från 9 till 11 på kvällen. även helger. Min handläggare säger inget om det förutom avstängning om jag slutar där.

 • Hur kan ett fackförbund ens sänka sig till att skriva sån här smörja!! Fas 3 är slaveri för dom som är i systemet (min sambo jobbar 40 timmar/v och får ut 5000 kr i månaden), det är ett bidragssystem för de arbetsgivare som tar emot fas treare och det tar bort riktiga jobb då arbetsgivarna drar sig runt på att utnyttja folk i fas 3 istället för att anställa. Vart finns fackförbunden som vågar ställa sig upp och kräva att fas 3 läggs ner med omedelbar verkan??!! Facken har ju faktiskt två saker att kämpa för här, både för att folk inte ska få utnyttjas som slavar utan avtal och i dålig arbetsmiljö samt att se till att alla arbetstillfällen ska komma medlemmarna till gagn i form av riktiga avlönade arbeten. UPP TILL KAMP!!!

 • Men herregud LO.. hur kan Ni tro att detta kommer att fungera, det säger ju sig själv.. I dag växer Fas 3 och arbetslösheten med rekordfart och arbetsgivarna jublar… Jippi Gratis arbetskraft,,,, Företagen anställer inte idag de utnyttnar systemet som dessa Moderader har skapat…Vi ska enbart tacka och buga annars ryker ersättningen som vi är så beroende av för att kunna överleva. Nej Stoppa Fas 3 stoppa alla bidrag till dessa företag och all gratis arbetskraft… så ska ni få se att det tar inte lång tid sen måste de börja anställa… vi måste få sverige att börja rulla igen.. Nu stramas det åt från alla håll och kanter som gör att folk har inte råd.. och har inte folk råd så blir det ingen efterfrågan på varken tjänster eller produkter och det är därför företag efter företag varslar idag.
  Mer och mer blir arbetslösa och hela sverige stannar… det är dags att vända denna tränd och få fart på produktionen igen.. så 2014 byter vi regering så ut med moderaterna.. de kan ta fas 3 och stoppa upp i baken.